FDI-congres duurzaamheid: CO2-uitstoot zorg draagt ook bij aan ontstaan ziektes

Karel Gosselink
2 minuten
Image
duurzaam-co2
Zo’n 5 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot komt voort uit de zorg. Door de manier van werken in de zorg, draagt die – paradoxaal gezien - bij aan het ontstaan van ziektes. Dit was een van de boodschappen van het online congres Sustainability in Dentistry Summit van de wereldtandartsenorganisatie FDI begin juni. Ook de KNMT woonde het congres bij.

Zorg draagt bij aan verslechtering milieu en ontstaan ziektes

In het vorig jaar op de site Health Policy Watch verschenen artikel over de milieu-impact van de mondzorg wordt gesteld dat zo’n 5 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig is uit de zorg. Paradoxaal gezien draagt de zorg dus bij aan verslechtering van het milieu en het ontstaan van ziektes, aldus pedodontoloog Hasan Jamal, een van de sprekers op het congres.

Sedatiegas veel vervuilender dan CO2

Jamal haalde eveneens een onderzoek aan uit 2018 waarin is gekeken welke behandelingen in de mondzorg vervuilend zijn en hoeveel CO2-uitstoot elke tandheelkundige behandeling veroorzaakt. Hieruit komt naar voren dat de vervuiling vanuit de mondzorgsector voornamelijk wordt veroorzaakt door vervoer, productie, energie, N2O-sedatiegas, afval en watervervuiling. Het is zelfs zo dat N2O 298 keer meer vervuilend is dan CO2, omdat het heel lang blijft hangen in de atmosfeer.

Eed Hippocrates: patiënt geen schade toedoen

Dit moet en kan anders, vindt Jamal. Ook de mondzorg moet zijn steentje bijdragen aan het behalen van de door de VN opgestelde Sustainability Development Goals (SDG’s) en het klimaatakkoord van Parijs. De pedodontoloog herinnerde de congresdeelnemers aan de eed van Hippocrates die ze hebben afgelegd en die volgens hem ook met zich mee brengt om geen schade aan de patiënt toe te doen. Tandarts en public health specialist Rob Beaglehole haakte hierop in met een gezamenlijke boodschap voor de zorg, namelijk ‘stop selling sickness’. Verder riep hij op om een suikertax in te voeren en wees hij op de campagne Switch To Water in Nieuw Zeeland om het drinken in plaats van frisdrank te bevorderen.

Tegengaan ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen

De algemene boodschap tijdens het congres was dat preventie, duurzame curatieve behandeling, integraal goede zorg en het tonen van leiderschap belangrijke pijlers zijn om de mondzorg te verduurzamen. Deze pijlers dragen eveneens bij aan het tegengaan van de sociaaleconomische en financiële ongelijkheid tussen bevolkinsgroepen. Ook zou duurzaamheid eigenlijk verweven moeten worden in alle aspecten van de mondzorg, aldus professor Nicolas Martin. Studenten van de internationale dentale studentenverenigingen IADS en EDSA vinden daarom dat duurzaamheid in de tandheelkundige studie al geïntegreerd zou moeten worden.

Uit het congres kan geconcludeerd worden dat alle partijen werkzaam binnen de mondzorg nodig zijn om de transitie naar meer duurzaamheid te doen slagen.

Meer lezen over FDI en Sustainability in Dentistry

Meer weten over duurzaam werken in de mondzorg? Bekijk dan ons e-handboek Duurzame mondzorgpraktijk.