Extra aandacht gevraagd voor mondzorg aan mensen met diabetes

Hans Scholten
2 minuten
Persoon met diabetes
In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes, en er komen elke week 1.000 bij. Dat betekent dat je als mondzorgverlener elke dag wel iemand met deze ziekte in de stoel hebt. Diabetici verdienen je speciale aandacht omdat ze extra gevoelig zijn voor gebitsproblemen zoals parodontitis en cariës. Wil je weten waar je aan moet denken? Doe de e-learning!

Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. 

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties. En hebben dus ook sneller last van ontstoken tandvlees of kaakbot. Ook het risico op schimmelinfecties, een droge mond en cariës is groter.

Andersom geldt dat problemen in de mond er vaak toe leiden dat de bloedsuikerspiegel moeilijker goed blijft. Het is dus belangrijk om de mond gezond te houden en tegelijkertijd de bloedglucosewaarden zo goed mogelijk te reguleren.

Het is al met al heel belangrijk dat mensen met diabetes goed voor hun gebit zorgen. En dat ze bij de tandarts goed advies krijgen, zodat diabetes niet gaat leiden tot een mindere mondgezondheid. En beter nog, dat de gezonde mond bijdraagt aan het beter in de hand houden van de diabetes.

Weet wat je moet doen

Weet jij waaraan moet je denken bij de behandeling van een diabeet? En wat je moet doen als je vermoedt dat een patiënt diabetes heeft terwijl die het zelf nog niet weet? Doe de e-learning, alleen of met het team, en leer alles wat je moet weten. De e-learning is vrij toegankelijk, dus ook voor mondhygiënisten en assistenten.

Doe de e-learning diabetes

Samenwerking met de Nederlandse Diabetes Federatie
 

Nederlandse Diabetes Federatie

De KNMT heeft als buitengewoon lid veelvuldig contact met de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). We houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen op ons vakgebied en inventariseren op welk gebied we samen kunnen optrekken. 

NDF heeft een aantal tools ontwikkeld die ook voor mondzorgprofessionals interessant kunnen zijn.

2diabeat

Om de opmars van diabetes type 2 te stoppen, zet 2diabeat zich in het kader van het Nationale Preventieakkoord in op leefstijlverandering. Samen met lokale actoren, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, (religieuze) gemeenschappen, gemeenten en betrokken wijk- en dorpsbewoners, draagt 2diabeat bij aan gezondheidsbevordering in Nederland. 

Diabetes Risicotest

De Diabetes Risicotest is een eerste stap om patiënten te wijzen op het  vermoeden van diabetes. Om het vermoeden verder te onderzoeken is een bezoek aan de huisarts ook aan te bevelen.

Wereld Diabetes Dag