Een eigen praktijk starten: goed mogelijk én leuk

Karel Gosselink
2 minuten
Image
webinar-oktober
Het starten van een eigen praktijk of een groepspraktijk in de mondzorg is nog steeds goed mogelijk. Én het is vooral leuk. Dat was de conclusie van het webinar ‘Ronde tafel ondernemerschap’ op donderdag 5 oktober. Je kunt het webinar nu in zijn geheel terugkijken.

KNMT wil diversiteit in de praktijkvoering

Waar het in de jaren 80 en 90 bijna vanzelfsprekend was om als tandarts na je afstuderen direct een eigen praktijk te starten, is dit in de laatste decennia behoorlijk afgenomen. Veel pas afgestudeerde tandartsen gaan tegenwoordig als zzp’er aan de slag in een bestaande mondzorgpraktijk of bij een keten, soms in loondienstverband. “Er bestaat daardoor het risico op een soort monocultuur, terwijl we als KNMT graag enige diversiteit in de praktijkvoering zouden willen behouden”, aldus KNMT-voorzitter Hans de Vries, die daarmee de ronde tafel over ondernemerschap aftrapte. Door diversiteit in praktijkvoering kan elke tandarts de werksituatie vinden die bij hem of haar past én kan elke patiënt een passende praktijk vinden. Bovendien kan diversiteit voor meer innovatie zorgen.

Deskundigen over ondernemerschap in mondzorg

De ronde tafel stond onder leiding van Sebastiaan van Beek, praktijkhoudend huisarts. Naast De Vries zaten enkele deskundigen over ondernemerschap in de mondzorg aan tafel: Alexander Tolmeijer, voormalig KNMT-bestuurslid en partner van adviesbureau Dentiva, John Paul van Heel van Rabobank Nederland, Menno Rolloos, partner van van helder accountants en adviseurs en Arjan Wijnands van ABN AMRO. Zij spraken onder meer over de mogelijkheden om een eigen praktijk te financieren, het vinden van betaalbare huisvesting en de regeldruk waar ondernemers mee te maken krijgen. 

Jonge tandartsen moeten starten eigen praktijk overwegen

De slotsom van de experts was dat jonge tandartsen serieus zouden moeten overwegen om een eigen praktijk te starten. Dat kan een solopraktijk zijn of een groepspraktijk samen met collega’s. Volgens de vertegenwoordigers uit de bankwereld valt het erg mee met het financiële risico: met een goed plan is er altijd wel financiering te regelen. Ook hoeft het vinden van huisvesting geen obstakel te zijn. Er staan veel (bank)gebouwen en kerken leeg, en veel gemeentes staan er wel degelijk voor open om hier iets mee te doen, aldus De Vries. Zeker in gebieden in Nederland waar zich een tandartsentekort aftekent.  

Ondernemen is leuk en geeft energie

Volgens Tolmeijer is ondernemen veel breder dan alleen geld verdienen en regelgeving waar je mee te maken krijgt. Het geeft je ook de kans om een praktijk helemaal naar eigen inzicht vorm te geven. En dat is gewoon leuk en geeft energie. Dat geldt ook voor jonge vrouwen die carrière en gezinsplanning goed willen combineren. 

Een eigen praktijk starten. De KNMT helpt je!

Wil je je eigen praktijk beginnen? Of het nou gaat om een geheel nieuwe praktijk of een overname, de KNMT helpt je graag op weg.

Lees meer over praktijk starten