Een droom komt uit deel 2: regelen, organiseren en wijzigen

Evert Berkel
3 minuten
Eindelijk komt de droom van Sepand Manouchehr uit. Na jaren zzp’er te zijn geweest, begint hij zijn eigen praktijk in Lichtenvoorde! En wij volgen hem; tijdens de overname, verbouwing en natuurlijk de opening van de praktijk. Na in de eerste aflevering kennis met hem te hebben gemaakt, vertelt Manouchehr in deel twee over alles wat hij moet regelen, organiseren en wijzigen… en over heuglijk privénieuws.

Als je ergens nieuw bent, moet je je voorstellen. Zoals aan je aanstaande patiënten. Manouchehr stuurt ze een kaartje: tandarts Geert Hoekman gaat met pensioen, ik kom als nieuwe tandarts aan het roer en de praktijk verhuist. Die boodschap staat ook in een artikel in het Eerste Lichtenvoorts Nieuws- en Advertentieblad. De patiënten reageren positief. Gelukkig maar, vindt Manouchehr: “Hoekman heeft hier toch veertig jaar praktijk gehouden, dat is niet niks. Het is zodoende belangrijk dat patiënten goed over hun nieuwe tandarts worden geïnformeerd. Ik zie dat als uitdaging; mezelf meer naar buiten toe profileren.”

Teambijeenkomst

Nog zoiets belangrijks: kennismaken met het team. Dat gebeurt tijdens een gezellig samenzijn in een restaurant. “Ik heb het team geïnformeerd over mijn plannen en uitgelegd wat mijn visie daarbij is. Volgens mij is het gelukt om mijn nieuwe medewerkers daarvoor warm te laten lopen, dat is belangrijk. Iedereen is enthousiast en kijkt positief naar de toekomst, in een nieuw pand.” Daar is inmiddels ook al een kijkje genomen, nu alleen nog een mondhygiënist en een extra tandartsassistent vinden en het team is compleet.

Praktische zaken wijzigen

En dan moeten er ook nog allerhande praktische zaken worden geregeld, zoals het wijzigen van de gegevens bij de Kamer van Koophandel en het regelen van de agb-code. De contracten met het factoringbedrijf, de leverancier van de praktijksoftware en de telefoon- en internetprovider zijn overgenomen en de gewijzigde gegevens zijn doorgegeven, net als aan de tandtechnische laboratoria en orthodontisten waarmee de praktijk samenwerkt. En het papieren afsprakenboek is vervangen. Manouchehr gaat met zijn tijd mee en werkt met een digitale agenda. “Dat vind ik makkelijker”, motiveert hij. “Alles wat daarvoor nodig is, heb ik inmiddels met de sofwareleverancier doorgenomen.”

Geen zzp’er meer

Omdat Manouchehr straks geen zzp’er meer is, maar praktijkeigenaar, moet hij zich ook over zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering en overlijdensrisicoverzekeringen buigen. Althans, hij laat zich over de benodigde wijzigingen voorlichten door een adviseur.

Ook moet in het kader van de avg het een en ander worden geregeld rond privacygevoelige gegevens en moet naar de personeelsdossiers, arbeidsovereenkomsten, loonbelastingverklaringen en functioneringsgegevens worden gekeken. Al met al een hele papierwinkel waar Manouchehr en zijn adviseurs zich doorheen moeten worstelen. En alsof dat nog niet genoeg is, moet ook de website worden aangepast: overal moeten de praktijkgegevens worden gewijzigd, ook zijn de tarieven toegevoegd.

Gezinsuitbreiding

En dan is er ook nog heuglijk privénieuws: Manouchehrs vrouw, die als tandarts voor orthodontie in de praktijk gaat werken, is zwanger. En niet van een eenling, maar van een tweeling. De bevalling is in juli gepland, vlak voor de opening van de praktijk.

Dat maakt het allemaal nog veel spannender voor Manouchehr, die inmiddels drie dagen per week als zzp’er werkt en de overige twee dagen aan het opstarten van zijn nieuwe praktijk besteedt. “Maar gelukkig hoef ik het allemaal niet alleen te doen”, verzucht hij. “Mijn praktijkondersteuner is echt mijn held. Ze neemt me veel werk uit handen en blijft gelukkig ook vanaf de zijlijn betrokken als de praktijk geopend is. Daar ben ik blij mee, want als beginnend praktijkhouder is het allemaal al druk genoeg.”

Tekst: Laura Jansen // beeld: Paul Lagro

Overweeg je ook een praktijk te starten? De KNMT helpt je graag op weg