Een droom komt uit deel 1: Sepand Manouchehr op weg naar zijn eigen praktijk

Evert Berkel
5 minuten
Manouchehr
Eindelijk komt de droom van Sepand Manouchehr uit. Na jaren zzp’er te zijn geweest, begint hij zijn eigen praktijk in Lichtenvoorde! En wij volgen hem; tijdens de overname, verbouwing en natuurlijk de opening van de praktijk. In de eerste aflevering maken we kennis met Manouchehr, die ons meeneemt naar het begin van het proces dat tot zijn eigen praktijk moet leiden.

Zijn naam verraadt dat Sepand Manouchehr (42) niet van Nederlandse komaf is. Zijn ouders komen uit Iran en hij groeit op in Duitsland. Daar en in de Verenigde Staten volgt hij de opleiding tandheelkunde. In dat laatste land leert hij zijn vrouw kennen, die ook tandarts is. Geënthousiasmeerd door een bevriende tandarts die in Nederland werkt, maken ze samen de overstap naar ons land.

Na een aantal jaar als zzp’er in het oosten van het land te hebben gewerkt, begint het bij Manouchehr te kriebelen. Een eigen praktijk: zou dat iets voor hem zijn? “Een eigen praktijk maakt het mogelijk mijn eigen visie uit te dragen, meer mijn eigen ding te kunnen doen. Ik kan dan gewoon een nieuw materiaal uitproberen zonder daar eerst over te moeten overleggen. Kortom, met een eigen praktijk kan ik doen wat ík wil, kan ik mijn eigen ideeën verwerken en hoef ik geen verantwoording meer af te leggen aan een werkgever.”

De beslissing om voor een eigen praktijk te gaan, dateert van twee jaar geleden. Sindsdien gaat Manouchehr er voor honderd procent voor. “Sommige tandartsen doen dit proces misschien in zes maanden. Ik vind het fijn dat ik er ruim de tijd voor heb genomen. Die praktijk is iets dat invloed heeft op mijn hele leven, ik hoop er de komende vijfentwintig jaar van te kunnen genieten.”

Ideeën en dromen

Hoe die praktijk moet worden, daar heeft Manouchehr een duidelijk beeld van. Zoals over de workflow. Hij wil dat anders doen dan hij gewend was in een aantal praktijken waar hij als zzp’er werkte. “Ik vind samenwerking binnen het hele team erg belangrijk. Dus ook tussen de assistenten, de tandtechnicus en de praktijkmanager. Dat zorgt voor een goede workflow en effectiviteit, wat vervolgens weer zorgt voor tevreden patiënten. Het zit hem in de kleine dingen.” Goed naar patiënten luisteren is ook onderdeel van zijn werkwijze. Wat is er financieel voor die patiënt mogelijk en hoe kan de tandarts daarin de beste zorg leveren? Daarin probeert Manouchehr een balans te vinden.

Het stappenplan

Als hij ervan overtuigd is voor de volle 100 procent voor een eigen praktijk te willen gaan, is het eerste wat Manouchehr doet het maken van een stappenplan. Daarin benoemt hij alles wat hij nodig heeft en moet regelen. Ook wordt een persoonlijke profielanalyse opgesteld waarin vragen aan de orde komen als: wat wil ik met mijn praktijk, waar wil ik een praktijk openen en wat wil ik mijn patiënten bieden? “Doordat ik in verschillende praktijken heb gewerkt, weet ik goed wat ik wel en niet wil. Die ervaringen heb ik op papier gezet.”

Het opzetten van een netwerk

Als je geen ervaring als ondernemer hebt, kan een netwerk goede diensten bewijzen. Dus bouwt Manouchehr er een op, met daarin een accountant, dental depot, aannemer en praktijkondersteuner. Ook aan de KNMT heeft hij veel steun. “Op www.knmt.nl staat veel informatie over het onderwerp praktijkoverdracht. Denk aan een checklist en aan formulieren over verbouwen die je kunt downloaden. En met verdere vragen kan ik altijd KNMT-ledenservice bellen.”

Analyse en ondernemersplan

Een eigen praktijk beginnen is de eerste stap, hem rendabel maken en houden de tweede. Dat vraagt om een analyse: aan welke zorg is waar behoefte? De analyse van Manouchehr leidt hem naar de Achterhoek. Daar is behoefte aan implantologie en orthodontie en laten dit nou net de vakgebieden zijn waarop zijn vrouw en hij zich toeleggen. Verder blijkt uit de analyse dat het type mensen in de Achterhoek anders is dan in de grote steden. “In Lichtenvoorde komen hele families samen naar de tandarts. Ook kent men elkaar goed, wat het voor een tandarts belangrijk maakt om betrokken te zijn en te weten wat er speelt. Meer nog dan in de grote stad.”

Ondernemersplan en financiering

Manouchehr stelt op basis van zijn analyse zijn ondernemersplan op. Een van de belangrijkste zaken daarin is de te verwachten omzet. Een belangrijk item, ook om de financiering rond te krijgen. Iets waarvan het zaak is dat in een vroeg stadium te doen, zodat je verder kunt. Hier blijkt het nut van het netwerk; via zijn accountant komt Manouchehr met ABN Amro in contact. Die accountant begeleidt hem ook bij de verdere contacten met de bank en het ondertekenen van de contracten.

Een praktijk vinden

Een grotere, moderne praktijk met genoeg ruimte voor zowel personeel als patiënten. En vooral geen praktijk aan huis. Dat is wat Manouchehr voor ogen heeft. En nee, een nieuwe praktijk opbouwen ziet hij niet zitten. “Ik vind het fijn als er al een patiëntenbestand is, dat maakt de start veel makkelijker.” Via zijn echtgenote komt Manouchehr uit bij Geert Hoekman in Lichtenvoorde. Zij hoort dat die zijn praktijk van de hand wil doen. Hoekmans praktijk zit weliswaar onder zijn huis, maar er kan verhuisd worden naar een pand, zo’n drie straten verderop. Daar is ruimte voor vier behandelkamers waarvan er drie meteen zullen worden gebruikt.

Personeel houden en vinden

Voor patiënten is het prettig wanneer bij een praktijkoverdracht niet alles meteen verandert. Manouchehr vindt het daarom belangrijk dat de vier assistenten van Hoekman meegaan naar de nieuwe praktijk. “Het tandheelkundig team moet stabiel zijn en blijven, zowel voor het team zelf als voor de patiënten En voor de assistenten zelf is het natuurlijk ook prettig dat ze hier kunnen blijven werken.” De vier worden meteen bij de plannen betrokken; Manouchehr vindt hun mening heel belangrijk. “Tijdens de eerste vergadering, in februari, zullen er vast nog wat aanpassingen in de bouwtekeningen komen.” Overigens zijn voor de praktijk die Manouchehr voor ogen heeft, de vier assistenten van Hoekman niet voldoende. Hij zoekt nog een extra assistent en een mondhygiënist.

De komende maanden

De praktijkoverdracht is in februari gepland, waarna in maart de aannemer aan de slag gaat. Tegen die tijd zijn ook de bouwtekeningen definitief vastgesteld. Verder staat de komende tijd een afspraak met een interieurstylist op de planning.

Tekst: Laura Jansen; beeld: Paul Lagro

Overweeg je ook een praktijk te starten? De KNMT helpt je graag op weg