facebook

Afgestudeerd… en nu? KNMT biedt startende tandartsen overzicht en duidelijkheid

Evert Berkel
6 minuten
Maaike Zwijgers
Na je afstuderen komt er veel op je af. Verzekeringen, BIG-registratie, en als je als zzp’er aan de slag gaat moet je je ook nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En wat is in hemelsnaam een AGB-code? Kortom, hoe zie je door de bomen het bos nog?

Ik weet nog goed dat ik zo’n vierenhalf jaar geleden aan mijn eerste baan als journalist begon. 23 jaar jong, enigszins afwachtend maar vol enthousiasme en gezonde spanning ging ik mijn eerste werkdag tegemoet. Wat werd er van mij verwacht? Hoe zou mijn werkdag eruit zien? En wat als ik een fout zou maken? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten.

Bij studenten tandheelkunde die aan het einde van hun studie zitten, zal dat niet veel anders zijn. Met één groot verschil: waar de journalistiek over het algemeen een ‘veilig’ vak is, heeft een tandarts veel grotere verantwoordelijkheden. Eerlijk gezegd kijk ik best wel een beetje op naar leeftijdsgenoten die zich al tandarts mogen noemen.

Hoewel ze er nog maar weinig ervaring mee hebben, weten startende tandartsen in principe hoe ze een vulling leggen en een kroon plaatsen. Maar wat weten ze van zaken als administratie, verzekeringen en declareren? Om hen daarmee beter bekend te maken, organiseert de KNMT sinds jaar en dag startersgesprekken. In een één-op-één-gesprek met een medewerker van KNMT Ledenservice wordt aan de hand van een checklist uitgelegd welke zaken een startende tandarts moet hebben geregeld. Suzanne Verhaar en Maaike Zwijgers zijn twee van die starters die zich bij de KNMT in Utrecht lieten informeren. En ik luisterde bij beide gesprekken nieuwsgierig mee.

Carrière als tandarts-zzp’er

Maaike Zwijgers is pas 23 jaar oud. Zij ziet een carrière als tandarts-zzp’er voor zich. In juli studeert ze af en dan wil ze vier dagen per week bij een praktijk in Roosendaal aan de slag. Er is al een contract opgesteld dat ze naar het startersgesprek heeft meegenomen. Carla Maaijwee van KNMT Ledenservice voert het gesprek. Samen nemen ze het contract stap voor stap door. Maaijwee’s eerste advies: ga een overeenkomst van opdracht niet voor langere tijd aan, anders kan deze gezien worden als een dienstbetrekking. “En afhankelijk van hoe de wet DBA er precies uit gaat zien, kan het verstandig zijn een extra opdrachtgever te hebben.”

BIG-registratie aanvragen

Maaijwee vervolgt: “Zodra je je bul hebt, kun je je BIG-registratie aanvragen. Die aanvraag duurt maximaal acht weken.” Dat had Zwijgers al opgezocht. Ze wil graag zeker weten of ze voor die tijd mag werken als de tandarts-praktijkhouder aanwezig is. Dat kan volgens Maaijwee, al moeten daar duidelijke afspraken over worden gemaakt. Bovendien: als het om voorbehouden handelingen gaat, moet het in opdracht van de BIG-geregistreerde tandarts gebeuren.

Dan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel: meestal wordt daarvoor de eenmanszaak gebruikt, vertelt Maaijwee. “Heb je al bedacht onder welke naam je je wilt registreren?” Zwijgers lacht. Nee, daar heeft ze nog niet bij stilgestaan. Tip van Maaijwee: “Houd er dan rekening mee dat de gegevens van de Kamer van Koophandel openbaar zijn, je bent dus heel makkelijk vindbaar. Dat kan handig zijn, maar ook vervelend.”

Dan het leukste deel: het honorarium. In het contract staat dat Zwijgers een percentage van 35 procent krijgt. “Dat is heel redelijk voor iemand die net is afgestudeerd”, vindt Maaijwee. “Een vriendin van me krijgt 32 procent”, zegt Zwijgers. “Dat is best laag, toch?” Weer een andere vriendin krijgt 43 procent. De percentages liggen dus nogal uit elkaar. Zwijgers heeft nog geen beeld van wat ze aan het eind van de maand overhoudt. “Het is in elk geval niet te vergelijken met nu, want ik heb niet eens een bijbaantje!” Maaijwee rekent haar voor wat Zwijgers ongeveer mag verwachten en lacht: “Je gaat een mooie tijd tegemoet, ik spreek je over twee maanden wel!”

Reserveren voor pensioen

Voorts worden de verzekeringen besproken, waarbij Maaijwee de tip geeft vooral een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, ook al is die duur. “Stel dat je tijdens het skiën een pols breekt en nooit meer als tandarts kunt werken. Dan ben je dolblij met die verzekering.”

En ook al is het nog lang niet zo ver, toch is het belangrijk om ook het pensioen aan bod te laten komen. “Het advies is om de helft van je inkomen te reserveren voor pensioen en belasting. Wil je later leven zoals je nu doet, dan moet je minstens tienduizend euro per jaar opzij zetten. In elk geval is het belangrijk om je goed te laten adviseren door een financieel expert, die kan je alles vertellen over beleggen, sparen en pensioenfondsen.”

“Heb je nog vragen?” vraagt Maaijwee ten slotte. Nee, reageert Zwijger: “Ik ben een stuk wijzer. Er zijn nog zoveel dingen die ik moet gaan regelen…” Nog even en ze gaat een vliegende start van haar carrière als tandarts tegemoet.

"Ineens komt alles op je af"

Suzanne Verhaar (27) weet al dat ze als tandarts zzp’er aan de slag wil. Ze heeft zelfs al twee praktijken waar ze kan beginnen: in Woerden en Utrecht. “Ze weten daar dat ik hier vandaag zit; hebben zelfs gezegd het belangrijk te vinden dat ik me goed laat voorlichten.” De vele dingen die ze moet regelen en beslissen doen Verhaar duizelen: “Tijdens mijn opleiding heb ik me bijvoorbeeld niet zo bezig gehouden met de keus tussen loondienst of zzp’en.” Om goed beslagen ten ijs te komen regelde ze een afspraak voor een startersgesprek bij de KNMT. “Dat is een beroepsorganisatie en dus onafhankelijk. Daarom meende ik dat ik daar het beste een afspraak kon maken.”

Verhaar vond dat ze tijdens haar opleiding maar weinig goede informatie kreeg over werken als zzp’er. “Je bent afgestudeerd en ineens komt alles op je af.”

Overeenkomst van opdracht

Verhaar wordt in Utrecht ontvangen door Noortje Trip van KNMT Ledenservice, één van de accountmedewerkers die de startersgesprekken voert. Ze vertelt dat ze in januari bij een praktijk is gaan werken, in loondienst. “Ik heb aangegeven dat ik op den duur graag als zzp’er wil werken. Toen is een percentage en de afspraak gemaakt dat ik er als zzp’er aan de slag ga als ik m’n BIG heb.” Trip legt uit dat je als tandarts-zzp’er een overeenkomst van opdracht krijgt aangeboden. “We hopen altijd dat praktijkhouders daarvoor de overeenkomst van de KNMT gebruiken. Die is door de Belastingdienst namelijk getoetst op gezag. Gebruik de tool van de KNMT, dan weet je zeker dat je goed zit. De Belastingdienst handhaaft daar nu niet op, maar dat kan wel gaan gebeuren.”

“Heb je trouwens al naar verzekeringen gekeken?” gaat Trip verder. “Zo niet, zorg in elk geval dat je je rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering bij dezelfde partij afsluit. Dat voorkomt dat twee verzekeraars naar elkaar gaan wijzen als er iets misgaat.” Verder is het van belang dat de administratie goed geregeld is. Hierin adviseert Trip het vooral overzichtelijk te houden. “Je kunt een schoenendoos vol bonnetjes bij je accountant inleveren, maar die zal daar niet blij mee zijn. Maar misschien wil je je je administratie wel zelf bijhouden.” Verhaar geeft aan dat dit in eerste instantie haar voorkeur had. “Het geeft me een zelfstandig gevoel om het zelf te doen.” Maar inmiddels vraagt ze zich af wat verstandig is. Trip: “Je kunt er ook voor kiezen het samen met een accountant te doen. Of je volgt de KNMT Academy-cursus Jaarrekening lezen, dan kom je al een heel eind.” Verhaar schrijft alles driftig op.

Een vaste assistent

Als ze bij het punt over praktijkuitrusting belanden, vraagt Trip of Verhaar met een loepbril werkt. “Nee”, zegt die, “maar dat wil ik wel graag.” Trip vertelt dat je zoiets als zzp’er zelf moet betalen, maar: “Je kunt vragen of daarin iets mogelijk is vanuit je opdrachtgever. Of misschien werk je wel liever met een bepaalde bonding of scaler, ook daarover kun je afspraken maken. En heb je eigenlijk een vaste assistent?” Tot nu toe wel, vertelt Verhaar, en dat vindt ze prettig werken. “Zorg dan dat je die houdt”, is Trips tip. “Dat helpt je als tandarts. Dit hoeft niet per se in de overeenkomst te worden opgenomen, maar ik zou het wel goed overleggen.” En dat geldt ook voor een eventuele beëindiging van de overeenkomst, maak ook daar goede afspraken over, is het devies van Trip.

Verhaar kijkt haar aantekeningen nog eens door. “Ik ga dit en de documentatie die ik heb gekregen thuis nog even rustig nalezen.” Haar tandheelkundige carrière kan van start!

Plan je startersgesprek

Plan een startersgesprek