Actief na je pensioen: grenzeloze inzet voor DHIN
Gebruikte behandelunits, tandartsstoelen, extractietangen, hevels en luxators. In de immense loods van Dental Health International Nederland (DHIN) is werkelijk alles te vinden. De stichting, die draait op gepensioneerde tandartsen, monteurs, mondhygiënisten, tandtechnici en vele anderen, ondersteunt al meer dan 45 jaar hulporganisaties op het gebied van tandheelkunde. Niet alleen met materialen maar ook met voorlichting en trainingen faciliteert DHIN tot ver over de grenzen basale mondzorg voor kwetsbare doelgroepen.
Gezellige drukte bij DHIN
Iedere dinsdag is het een gezellige drukte in het pand van DHIN in Houten. De ene medewerker doet de administratie op kantoor, de ander repareert in de werkplaats een unit en een derde sorteert instrumentarium in de opslagruimte. Alles staat of ligt er keurig bij, zo nodig klaar voor verzending naar landen waar behoefte is aan tandheelkundige hulp.
Geen assistentie, geen afzuiging, geen röntgen, soms geen elektriciteit. Je wordt vanzelf creatief om mensen van hun pijn af te helpen.
Voorlichting en trainingen bij projecten
Er is in Houten regelmatig aanloop van tandartsen die hun overbodige apparatuur aanbieden. “En zo is het in 1976 ook allemaal begonnen met de oproep om overtollige materialen bij DHIN in te leveren, zodat die in lage-inkomenslanden een tweede leven konden gaan leiden”, vertelt bestuurslid Ineke van Lent. “Maar inmiddels doen we veel meer.” Zo wordt de expertise van DHIN ook ingeroepen door vrijwilligers die actief een project willen ondersteunen. Daarnaast verzorgt de non-profit organisatie ook zelf voorlichting en trainingen.
Poten in de modder
Van Lent, gepensioneerd tandarts, heeft door de jaren heen net als Hans van Hest, Kitty Vroomen, Leo van Broeckhuijsen en Frans Bernink diverse projecten in het buitenland bezocht. “Het is bijzonder om te ervaren hoe het is om - soms letterlijk - met je poten in de modder te staan”, vertelt Van Hest. “Geen assistentie, geen afzuiging, geen röntgen, soms geen elektriciteit. Je wordt vanzelf creatief om mensen van hun pijn af te helpen. En het is ontroerend om te zien hoe blij en dankbaar ze dan zijn.”
Te geavanceerd voor een ontwikkelingsland
DHIN organiseert zelf geen projecten, maar faciliteert die van anderen door onder andere het leveren van apparatuur. “Ook al worden we daar steeds selectiever in. Sommige units zijn bijvoorbeeld veel te geavanceerd. Mocht er dan een chip stuk gaan, heeft een tandarts in een ontwikkelingsland daar nog niets aan”, vertelt voorzitter Jan de Vreugd, die overigens zelf geen tandarts is.
Brush, Wash & Smile: voorlichting en preventie
“We zijn dan ook meer gaan inzetten op trainingen en voorlichting met de nadruk op preventie.” Zoals de succesvolle campagne Brush, Wash & Smile: door kinderen in lage-inkomenslanden te leren 2 keer per dag hun tanden te poetsen met fluoridetandpasta én na toiletgebruik en voor het koken en eten de handen te wassen, is er minder schooluitval. “We hebben hier veel tandheelkundige apparatuur en materialen in de opslag van 400m2. Maar echt behoefte hebben we natuurlijk ook aan financiële donaties”, zegt De Vreugd. Er volgt een knipoog: “En aan jongere vrijwilligers.”
Wil je meer weten van de projecten die DHIN steunt en de mogelijkheden die de stichting jou biedt: www.dhin.nl.
Dit artikel verscheen eerder in NT/Dentz.