8 tips bij het starten of overnemen van een tandartspraktijk

Laura van Paesschen
3 minuten
Manouchehr
Een eigen tandartspraktijk starten of overnemen? Daar komt een hoop bij kijken. Van personeel aannemen tot verbouwen en van meubels bestellen tot abonnementen afsluiten. Tandarts Sepand Manouchehr nam afgelopen jaar een praktijk over in Lichtenvoorde en deelt zijn belangrijkste tips.

1. Neem ruim de tijd

De ervaring van Manouchehr leert dat het fijn is om goed de tijd te nemen en niet te krap te plannen. Manouchehr: “Ik ben blij dat ik ruim de tijd heb genomen voor de overname. De praktijk is iets dat invloed heeft op mijn hele leven. Ik hoop er de komende vijfentwintig jaar van te kunnen genieten, dan maakt een halfjaartje meer of minder ook niet zoveel uit. Als je een eigen praktijk gaat starten of overnemen, moet je niet bang zijn en gewoon beginnen met een goede motivatie.”

2. Maak een stappenplan

Het eerste wat Manouchehr deed was een stappenplan maken. Daarin benoemde hij alles wat hij nodig had en moest regelen. Daarnaast kun je ook een persoonlijke profielanalyse opstellen waarin vragen aan de orde komen als: wat wil ik met mijn praktijk, waar wil ik een praktijk openen en wat wil ik mijn patiënten bieden? “Doordat ik in verschillende praktijken heb gewerkt, wist ik goed wat ik wel en niet wilde. Die ervaringen heb ik op papier gezet”, aldus Manouchehr.

3. Bouw een netwerk op

Als je geen ervaring als ondernemer hebt, kan een netwerk je goede diensten bewijzen. Dus bouwde Manouchehr er een op, met daarin een accountant, dental depot, aannemer en praktijkondersteuner. Maar ook een recruiter voor nieuw personeel en een it’er voor de website. Ook aan de KNMT heeft hij veel steun gehad. “Op de website staat veel informatie over het onderwerp praktijkoverdracht. Denk aan een checklist en aan formulieren over verbouwen die je kunt downloaden. En met verdere vragen kan ik altijd KNMT-ledenservice bellen.” 

4. Maak een analyse

Een eigen praktijk beginnen is de eerste stap, hem rendabel maken en houden de tweede. Dat vraagt om een analyse: aan welke zorg is waar behoefte? De analyse van Manouchehr leidde hem naar de Achterhoek. Hij leerde dat daar een ander type mens komt dan in de grote steden: men komt bijvoorbeeld, vaker dan in de stad, met het hele gezin naar de tandarts. Dat soort informatie is waardevol bij het starten of overnemen van een praktijk

5. Profileer jezelf

Als je ergens nieuw bent, moet je je voorstellen. Zoals aan je aanstaande patiënten. Manouchehr stuurde ze een kaartje: tandarts Hoekman gaat met pensioen, ik kom als nieuwe tandarts aan het roer en de praktijk verhuist. De patiënten reageerden positief. Manouchehr: “Het is belangrijk dat patiënten goed over hun nieuwe tandarts worden geïnformeerd. Ik zie dat als uitdaging; mezelf meer naar buiten toe profileren.”

6. Laat je voorlichten

Omdat Manouchehr geen zzp’er meer is, maar praktijkeigenaar, moest hij zich ook over zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering en overlijdensrisicoverzekeringen buigen. Althans, hij liet zich over de benodigde wijzigingen voorlichten door een adviseur. Ook moest in het kader van de avg het een en ander worden geregeld rond privacygevoelige gegevens en moet naar de personeelsdossiers, arbeidsovereenkomsten, loonbelastingverklaringen en functioneringsgegevens worden gekeken. Al met al een hele papierwinkel waar Manouchehr en zijn adviseurs zich doorheen moeten worstelen. 

Overweeg je ook een praktijk te starten? De KNMT helpt je graag op weg

7. Betrek het personeel bij het proces

Ga je een praktijk overnemen? Betrek het personeel dan vanaf het begin bij het proces, is één van Manouchehrs tips. “Het is teamwork en het zorgt voor een goede relatie tussen werkgever en werknemer.”

8. Neem wat meer tijd voor patiënten

Manouchehr: “Ik trok in het begin wat extra tijd uit om mijn patiënten een beetje te leren kennen. Hier werd positief op gereageerd. Ik vond het fijn om wat meer over mijn patiënten te weten te komen, je bent toch vreemden van elkaar.” 

Lees de serie in het NT

Benieuwd naar hoe Sepand Manouchehr het overnemen van een praktijk heeft ervaren? Je leest het hier: deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5 en deel 6.