7 tips: zo maak je je mondzorgpraktijk ‘senior proof’
22 oktober 2015
2 minuten
Dé 7 zaken op een rijtje die bij de tandarts voor kwetsbare ouderen het grootste verschil maken.
Het aantal ouderen in Nederland groeit explosief. In 2035 is zelfs meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65 jaar of ouder. Ouderen stellen speciale eisen aan de mondzorgpraktijk – en die moet daar dus op inspelen. De KNMT zet dé 7 zaken op een rijtje die, als je hier rekening mee houdt in jouw dagelijkse praktijk, voor kwetsbare ouderen het grootste verschil maken.
- Zorg dat jij en je medewerkers (beginnende) kwetsbaarheid kunnen herkennen. Er zijn zowel lichamelijke, psychische als sociale signalen. Pas dan kun je er immers naar handelen.
- Zorg dat de oudere in een gesprek je ook daadwerkelijk kan volgen. Voorkom achtergrondgeluiden, kijk iemand aan, zorg dat je mond zichtbaar is en spreek en articuleer duidelijk.
- Houd bij het maken van het behandelplan rekening met de levensfase waarin je patiënt verkeert – bespreek wensen van de patiënt ten aanzien van esthetiek, functionaliteit en (on)mogelijkheden om de mond goed te reinigen.
- Plan extra tijd in bij een (vervolg)afspraak, zodat je oudere patiënt tijd heeft om binnen de praktijk te verplaatsen. Bedenk ook dat voor ouderen één afspraak op een dag al best belastend kan zijn.
- Leg de naam van de mantelzorger/wettelijk vertegenwoordiger vast in het patiëntendossier.
- Neem als een kwetsbare, oudere patiënt niet op de afspraak verschijnt altijd contact op. En wanneer dat niet lukt, benader dan de mantelzorger/wettelijk vertegenwoordiger.
- Leg contacten met andere zorgverleners in de eerstelijn en thuiszorg. Bespreek wat je samen voor de gezamenlijke oudere en kwetsbare patiënt kunt betekenen.
Wil je je verder verdiepen? Bekijk de speciale praktijkwijzer Mondzorg aan kwetsbare ouderen.