5 tips om je praktijk te verduurzamen in de herfst

Karel Gosselink
3 minuten
Image
duurzaamheid-special
Deze week is het Nationale Klimaatweek, een week waarin bewoners, bedrijven en gemeenten in Nederland activiteiten organiseren op het gebied van duurzaamheid. Deze 5 tips kunnen je inspireren om dit najaar ook met duurzaamheid aan de slag te gaan in je mondzorgpraktijk.

Tip 1. Isoleer je praktijkpand

Met de winter op komst breekt de periode van verwarmen van de praktijk weer aan, zodat je behaaglijk kunt werken. Wellicht een aanleiding om eens na te denken over het isoleren van het praktijkpand! Zo blijft het binnenklimaat beter beheersbaar en stook je niet voor buiten. Als praktijkeigenaar kun je hiervoor gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). En denk niet alleen aan het isoleren van de wanden, spouwmuren en het dak, maar neem als het mogelijk is ook de vloer mee. Voor de EIA komt - afhankelijk van de maatregel en isolatiewaarde - €30 tot €50 per te isoleren vierkante meter van de investering in aanmerking.

Tip 2. Meld je af voor folders en e-mail met reclame

Weet je dat je voor het produceren van 1 A4-tje 10 liter water nodig is? Dit staat ongeveer gelijk aan 1 tot 2 minuten douchen – afhankelijk van hoe waterbesparend je douchekop is. Je kunt dus gemakkelijk een milieuvriendelijke stap zetten door je af te melden voor reclamefolders. Dat bespaart water en vermindert de hoeveelheid afval. Dit kun je overigens ook doen voor de reclame die je per e-mail ontvangt. Want voor elke e-mail die je minder ontvangt, bespaar je 4 gram CO2. Dus klik op het knopje Unsubscribe/Afmelden als je weer een reclamemail ontvangt!

Tip 3. Kies eens voor tweedehands

Een goede manier om de hoeveelheid CO2 te reduceren, is kiezen voor tweedehands apparatuur in plaats van het aanschaffen van nieuwe spullen. Hergebruik is duurzaam en vaak kostenbesparend. Ook voor de mondzorgsector zijn er mogelijkheden om equipement – waaronder stoelen, units en behandelapparatuur – tweedehands te kopen. Meerdere dental depots bieden een ruim assortiment van gebruikte spullen aan. Die zijn gereviseerd en gecontroleerd voordat ze weer worden verkocht. Ook worden er tweedehands goederen aangeboden en verkocht via www.knmt.nl/marktplaats.

Tip 4. Meet je vooruitgang

Vanaf 1 juli is het voor praktijken met meer dan honderd medewerkers verplicht om het woon-werkverkeer en zakelijke ritten te registreren. Wil je ook de CO2-uitstoot van je praktijk verlagen? Dan is deze registratie een handig hulpmiddel om de bewustwording van de uitstoot te vergroten. Je kunt aan je medewerkers vragen om hun afgelegde kilometers, het vervoersmiddel en de brandstof door te geven. Gebruik hiervoor de registratietool van de RVO. Ook het gebruik van de milieubarometer kan hierbij helpen en inzicht geven. Als KNMT-lid krijg je 30% korting op deze barometer. 

Milieubarometer met 30% korting

Tip 5. Verminder samen met je team de afvalstroom

Ben jij ook die volle afvalzak aan het einde van je behandeldag meer dan zat? Maak dit bespreekbaar met je collega’s! Je kunt gemakkelijk de hoeveelheid afval verminderen door de werkprocessen onder de loep te nemen. Welke materialen worden standaard klaargelegd maar ongebruikt weer weggegooid? Denk aan wattenrollen, gaasjes, plastic bekers, patiëntenservetten en hoofdsteunzakjes. Zijn er bladen of reclamefolders die standaard binnenkomen, maar weer ongelezen in de papierbak belanden? Welke tandheelkundige materialen worden weggegooid omdat ze over datum zijn geraakt? Assistenten hebben hier een goed oog voor, dus vraag je team om input!

Nog meer duurzame inspiratie

Kijk hier wat collega's doen:

Lees de online NT/Dentz-special over duurzame mondzorg

Alles over duurzame mondzorg