Wijzigingen bij tarieven orthodontische zorg 2024

De NZa heeft een overzicht gemaakt van de wijzigingen voor de orthodontische zorg in 2024. Deze wijzigingen komen terug in de tarieven orthodontie. De informatie is overgenomen van de website van de NZa.

Verduidelijking regelgeving van definitie maand en kalendermaand

Per 1 januari 2023 hebben we in onze regelgeving verduidelijkt wat we bedoelen met 'maand'. Partijen hebben de wens uitgesproken dat in de nieuwe tariefbeschikking zo duidelijk mogelijk wordt gemaakt welke definitie waar geldt. Daarbij is afgesproken dat in de regelgeving het volgende wordt gewijzigd: we zetten in de prestaties waar kalendermaand bedoeld wordt, dit expliciet neer. Daar waar maand bedoeld wordt, zal maand staan. In de lijst met definities worden de beide begrippen apart gedefinieerd. Alle partijen kunnen zich hier in vinden. Voor de prestaties F493, F511 tot en met F521 en F531 tot en met F533 geldt dat een maand een kalendermaand betreft. Dit hebben in de regelgeving bij de prestatiebeschrijvingen zelf verduidelijkt.

Prestaties F531 t/m F533 (nacontroles) zijn nieuw in de opsomming ten opzichte van wat vorig jaar met een wijzigingsbesluit al was gewijzigd. De NZa heeft deze toevoeging getoetst bij partijen en toen is aangegeven en geconstateerd dat ook voor nacontrole de kalendermaand zou moeten gelden, omdat hier dezelfde onbedoelde bijeffecten van de nieuwe definitie van maand optreden als bij de behandelmaanden.

Verduidelijking prestatietitel F811 door toevoeging 'na verlies of onzorgvuldig gebruik'

De NZa voegt bij prestatie F811 in de prestatietitel toe 'na verlies of onzorgvuldig gebruik'. Dit betreft geen inhoudelijke wijziging, maar enkel een tekstuele verduidelijking. In de toelichting bij de prestatie staat dit namelijk al opgenomen. Door dit nu ook toe te voegen aan de prestatietitel wordt verduidelijkt wanneer deze prestatie gedeclareerd kan worden en is dit ook beter controleerbaar voor de patiënt. Immers de patiënt ziet meestal alleen de prestatietitel op de nota staan.

Wijzigingen Regeling mondzorg

In de Regeling mondzorg is de lijst met prestaties waarbij de kaak of het element moet worden vermeld aangepast in lijn met de wijzigingen die worden doorgevoerd in de regelgeving. Andere wijzigingen:

Opnemen A15 in de 'Lijst met prestatiecodes waarbij de kaak vermeld moet worden'

Prestatie A15 is opgenomen in de 'Lijst met prestatiecodes waarbij de kaak vermeld moet worden'

Verplaatsen T103 en T122 van de 'Lijst met prestatiecodes waarbij het elementnummer vermeld moet worden' naar de 'Lijst met prestatiecodes waarbij de kaak vermeld moet worden'

Prestatie T103 (Tandvleescorrectie, bij twee t/m zes elementen) en T122 (Aanbrengen parodontaal regeneratiemateriaal voor botherstel als niet-zelfstandige verrichting, gelijktijdig met flapoperatie in hetzelfde sextant (één zesde deel), per element) gaat het om meer dan één element. Het vermelden van het element is daarom niet passend. De T103 en T122 zijn verplaatst van de 'Lijst met prestatiecodes waarbij het elementnummer vermeld moet worden' naar de 'Lijst met prestatiecodes waarbij de kaak vermeld moet worden'.