Werken als tandartsassistent: "Gewoon doen!"

Al die verschillende mensen met al die verschillende verhalen: dat vindt tandartsassistent Dorieke Tetteroo het leukst aan haar vak.
Tandartsassistent Dorieke Tetteroo

Waarom heb je ervoor gekozen om tandartsassistent te worden?

Eigenlijk heb ik er niet voor gekozen, maar ben ik er via een vriendin ingerold. Nu ben ik blij dat het zo gelopen is, want ik heb het enorm naar mijn zin.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik ben intern opgeleid en heb een aantal cursussen gevolgd.

Was het moeilijk om aan een baan te komen?

Via mijn contact heb ik dus niet hoeven zoeken. Ik werd meteen met open armen ontvangen.

Hoe lang werk je nu als tandartsassistent?

7 jaar.

Kun je je werkzaamheden eens omschrijven?

Ik bereid de kamer voor en kijk de agenda van de dag door. Ik haal de patiënten binnen en maak alvast een praatje. Ik assisteer de tandarts bij de behandelingen en bij de controles doe ik de gebitsreiniging en waar nodig maak ik foto’s. De ene dag assisteer ik bij de tandarts en de andere dag sta ik weer bij de kaakchirurg. Op deze manier is de week afwisselend en dat maakt het juist leuk.

Wat vind je het leukst aan het vak?

Al die verschillende mensen met al die verschillende verhalen. Elke patiënt is anders en heeft dus ook een eigen manier van benaderen nodig. Het is fijn om mensen die angst hebben gerust te stellen, zodat de tandarts goed zijn werk kan doen.

Je moet een sociaal karakter hebben en mensen een beetje kunnen aanvoelen. Stressbestendigheid is ook meegenomen.

En, wat is minder leuk?

Tuurlijk zijn er ook minder leuke dingen, waar heb je dat niet? Soms komen er kindjes met ontstekingen en moet het kiesje eruit. Dat is natuurlijk voor niemand leuk en onze kleine patiëntjes raken dan soms ook overstuur en stribbelen erg tegen. Met een goeie nazorg komt het uiteindelijk wel weer goed. Maar soms vind ik dat best lastig.

Welke eigenschappen moet je hebben om een goede tandartsassistent te zijn?

Ik denk dat je een sociaal karakter moet hebben en mensen een beetje moet kunnen aanvoelen. Stressbestendigheid is ook meegenomen, want sommige dagen kunnen enorm hectisch zijn.

Wil je nog doorgroeien in je vak?

Ik wil mezelf zeker blijven ontwikkelen. Ik kan nog verder groeien tot paro-preventieassistent of mondhygiënist. Assistent kaakchirurgie of orthodontie trekt mij ook erg aan, dus de mogelijkheden zijn breed.

Heb je wel eens iets geks meegemaakt?

Echt heel gekke dingen heb ik nog niet meegemaakt, maar ik hoor genoeg verhalen van collega’s om te weten dat het werk altijd verassend blijft.

Heb je nog een tip voor mensen die overwegen om tandartsassistent te worden?

Gewoon doen!