facebook

Specialismen en differentiaties

Na de opleiding Tandheelkunde kun je je specialiseren naar één van de 2 specialismen: orthodontist of kaakchirurg. Of je kunt een aanvullende differentiatieopleiding volgen binnen één (of meer) van de differentiaties gericht op een bepaald gebied of een specifieke patiëntengroep.

Specialisatie

Een opleiding tot orthodontist of kaakchirurg is fulltime en duurt in beginsel vier jaar. Als je kaakchirurg wilt worden moet je naast de opleiding tot Tandheelkunde ook de opleiding Geneeskunde gedaan hebben.

  • Vereniging van mka-chirurgen NVMKA
  • Vereniging van orthodontisten NVvO

Differentiaties

Er zijn diverse mogelijkheden om je als tandarts te differentiëren. Een differentiatieopleiding is meestal niet fulltime en duurt gemiddeld 4 jaar.

Zoek je een gedifferentieerde tandarts, dan vind je de ledenlijsten op de website van de betreffende wetenschappelijke vereniging.

Ook vind je daar meer informatie over de opleiding tot een specifieke differentiatie en registratie-eisen.

De differentiaties hieronder zijn erkend door de KNMT. Bij alle differentaties vind je een link naar de wetenschappelijke vereniging van de bewuste differentiatie. Daar vind je onder meer informatie over welke tandartsen de differentiatie beoefenen, informatie over de opleiding en de registratie-eisen.

  • angstbegeleiding (VMBZ; voorheen VBTGG). Een tandarts angstbegeleiding is specifiek toegerust om angstige patiënten te behandelen.
  • endodontologie (NVvE). Een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit.
  • gnathologie (NVGPT). Een tandarts-gnatholoog richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen (bijvoorbeeld pijnklachten van kaakgewrichten).
  • implantologie (NVOI). Een implantoloog plaatst implantaten.
  • gehandicaptenzorg (VMBZ; voorheen VBTGG). Een tandarts gehandicaptenzorg is specifiek toegerust gehandicapten te behandelen.
  • geriatrie (NVGd). Een tandarts-geriatrie is specifiek toegerust om ouderen te behandelen
  • maxillofaciale prothetiek (NVGPT). Een tandarts maxillofaciale prothetiek richt zich op de zorg voor patiënten met een aangeboren afwijking (bijvoorbeeld een hazenlip) en verworven afwijkingen, zoals trauma’s van het aangezicht en hoofd-hals tumoren.
  • parodontologie (NVVP), een parodontoloog richt zich op het tandvlees en het kaakbot direct om uw tanden en kiezen.
  • pedodontologie/kindertandheelkunde (NVvK). Een kindertandarts is specifiek toegerust om kinderen te behandelen.
  • prothetiek (NVGPT). Een prothetisch-restauratief tandarts houdt zicht met herstellen van de functie van het gebit bij patiënten met aangeboren of in het latere leven ontstane complexe gebitsproblemen.
  • restauratief tandarts (NVvRT). De restauratief tandarts is de tandarts die de regie heeft bij complexe (interdisciplinaire) behandelingen van de ernstig gemutileerde dentitie en is in staat het restauratieve deel van de behandeling uit te voeren middels vaste- of uitneembare voorzieningen op natuurlijke elementen of implantaten, maar ook middels plastische materialen en weefselbesparende indirecte restauraties van metaal of keramiek.
  • slaapapneu (NVTS). Een tandarts slaapgeneeskunde heeft specifieke kennis van snurk- en/of apneuklachten en de behandeling hiervan door middel van een mandibulair repositie apparaat (MRA, ook wel antisnurkbeugel genoemd).

Overige tandheelkundig wetenschappelijke verenigingen

De NWVT is de wetenschappelijke vereniging voor tandartsen algemeen practici.

De VMTI is de vereniging voor medisch tandheelkundige interactie.

De FTWV is de koepelorganisatie van tandheelkundig wetenschappelijke verenigingen.

Het Nederlandsch Tandheelkundig Genootschap