Waarom is er gekozen voor de DTG?
Na een uitgebreid vooronderzoek is vastgesteld dat de DTG een waardevolle keuze is om als standaard in Nederland te gebruiken. Verschillende factoren speelden een rol bij deze beslissing:
- Praktische toepasbaarheid: de DTG biedt zorgverleners, inclusief degenen die minder vaak met tandletsel werken, snelle en eenvoudige toegang tot behandeladviezen.
- Wetenschappelijke basis: de DTG is gebaseerd op meer dan 4.000 klinische casussen en tientallen wetenschappelijke studies. Dit vormt een solide basis voor de geboden aanbevelingen.
- Efficiëntie: Het ontwikkelen van een volledig nieuwe richtlijn volgens de KIMO-standaarden zou veel tijd en middelen vergen, terwijl de kans groot is dat deze vergelijkbare aanbevelingen zou opleveren. Door gebruik te maken van de DTG kan sneller een hoge standaard worden geïmplementeerd.
- Huidig gebruik in de praktijk: de DTG wordt al op verschillende plekken in Nederland gebruikt, zoals bij de opleidingen in Nijmegen, Amsterdam en Groningen.
Hoe werkt de DTG?
De DTG ondersteunt zorgverleners bij alle stappen in de behandeling van tandletsel, van diagnose tot prognose en nabehandeling.
- Diagnose stellen:
De DTG helpt bij het stellen van de juiste diagnose, ondersteund door duidelijke foto’s en animaties van verschillende soorten traumaletsels. Met slechts een paar klikken kan de diagnose worden gesteld via een interactieve trauma wegwijzer. - Behandelinstructies:
Nadat de diagnose is vastgesteld, biedt de DTG stap-voor-stap instructies die direct kunnen worden toegepast. - Snelle toegang tot behandelopties:
Voor zorgverleners die al weten wat de diagnose is, maakt de DTG het eenvoudig om snel en efficiënt de juiste behandelopties te raadplegen. - Nabehandeling en prognose:
Naast acute zorg biedt de DTG ook informatie over de nabehandeling en de prognose. Hiermee kan de patiënt optimaal worden begeleid in het herstelproces, en kan de verwachte uitkomst van de behandeling beter worden ingeschat.
Belangrijke informatie over de methodologische opzet
De DTG wijkt op methodologisch vlak af van de gebruikelijke standaarden voor richtlijnontwikkeling binnen het KIMO. De tool is ontwikkeld op basis van gegevens en studies uit één centrum (Universitair Ziekenhuis van Kopenhagen), zonder toepassing van de standaardmethodologie zoals beschreven in het AGREE-II-instrument. De DTG is een uitwerking van de IADT-richtlijnen zoals deze zijn te vinden op https://iadt-dentaltrauma.org/guidelines-and-resources/guidelines
Belangrijkste wijzigingen in de Nederlandse versie
Om de DTG (en de IADT-richtlijnen) beter aan te laten sluiten bij de Nederlandse zorgsituatie, zijn verschillende aanpassingen doorgevoerd in de Nederlandse vertaling van de DTG. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen, inclusief de redenen:
1. Diagnostische methoden:
- Elektrometrische pulptesten zijn vervangen door sensibiliteitstesten, die breder toepasbaar zijn.
- Baselinefoto’s en röntgenopnames worden toegevoegd aan elke diagnosepagina.
- Reden: Elektrometrische tests zijn minder gebruikelijk in Nederland. Daarnaast zijn baselineopnames essentieel voor latere evaluaties tijdens de follow-up.
2. Behandelmethoden:
- Spalktijden zijn gestandaardiseerd op 3 weken met een flexibele spalk in alle situaties.
- Calciumhydroxide is vervangen door niet-verkleurend calcium-silicaatcementen.
- 0,1% chloorhexidine is aangepast naar 0,12%, de beschikbare oplossing in Nederland.
- Reden: Deze wijzigingen zijn gemaakt om behandelingen te uniformeren en materialen aan te passen aan de beschikbaarheid en standaarden in Nederland. Meer informatie over spalken vindt u hier .
3. Antibioticabeleid:
- de aanbevolen antibiotica zijn gewijzigd naar combinaties die beter aansluiten bij de Nederlandse standaard (amoxicilline met metronidazol).
- Reden: Het antibioticabeleid in de originele DTG sluit niet aan bij de richtlijnen en gewoonten in Nederland, waar terughoudender wordt omgegaan met antibiotica.
4. Follow-up schema:
- Follow-up momenten zijn uniform gemaakt: 1, 3, en 6 weken, gevolgd door 3 en 6 maanden en één jaar.
- Reden: Deze standaardisatie helpt bij het beter coördineren van nazorg en het optimaliseren van patiëntbegeleiding.
5. Aanvullende informatie:
- Links naar niet-relevante externe bronnen (zoals Peridex en HBBS) zijn verwijderd en vervangen door verwijzingen naar Nederlandse bronnen en richtlijnen.
- Informatie over kindermishandeling is toegevoegd, met een verwijzing naar de Nederlandse richtlijnen over kindermishandeling.
- Reden: Om consistentie en toepasbaarheid binnen de Nederlandse zorgsituatie te waarborgen.
Organisatie van zorg
De DTG richt zich primair op de medische inhoud en bevat geen specifieke instructies over de organisatie van zorg. Toch is een goed georganiseerde zorgketen cruciaal voor de effectieve toepassing van de richtlijn. Dit document biedt daarom een overzicht van relevante organisatorische aspecten, zoals randvoorwaarden voor de overdracht van patiënten, zodat de richtlijn in de praktijk optimaal kan worden geïmplementeerd.
Feedback
Wij waarderen jouw ervaringen met de DTG en horen graag hoe deze in de praktijk wordt gebruikt. Jouw feedback helpt ons om de tool in de toekomst verder te ontwikkelen en beter af te stemmen op de behoeften van zorgverleners. Heb je suggesties of verbeterpunten? Laat het aan de ledenservice weten via 030 - 60 76 380 of ls@knmt.nl.