Laaggeletterde mensen en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Hier vind je bronnen met informatie over mondzorg voor mensen die laaggeletterd zijn, en/of over beperkte gezondheidsvaardigheden beschikken.

Praatplaat biedt visuele ondersteuning

Niet eten na het tandenpoetsen

De KNMT heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarin informatie over de mond en de tandarts visueel wordt weergegeven. Deze zogenaamde praatplaat kun je gebruiken als ondersteuning in gesprekken over mondzorg met laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Er staan eenvoudig te begrijpen plaatjes op die weergeven hoe je goed voor je tanden en kiezen kunt zorgen. Ook zijn er illustraties over klachten en behandelingen. De gesprekskaart is onderverdeeld in de onderwerpen 'Mondverzorging', 'voeding', 'tandarts', 'een gaatje' en 'tandvlees'. Je kunt de praatplaat downloaden en printen (bij voorkeur op A3-formaat).

Praatplaat (pdf)

Praatplaat bestellen

Kijken en luisteren naar informatie over de tandarts

De website 'Met Steffie naar je tandarts' is handig om laagdrempelig uit te leggen waarom het belangrijk is om een gezonde mond te hebben en hoe de tandarts daarbij kan helpen. Steffie is er voor iedereen die graag moeilijke dingen makkelijk uitgelegd krijgt. 

Meer van Steffie:

Folders over mondzorg in verschillende talen

Tips voor gezonde tanden van je kind

Onze campagne 'Tips voor gezonde tanden van je kind' richt zich speciaal op jonge ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden, iets dat vaak hand in hand gaat met laaggeletterdheid.

Steffie legt moeilijke dingen makkelijk uit