Image

Laaggeletterdheid, gezondheidsvaardigheden en gezondheidsverschillen

Hier vind je bronnen met informatie over mondzorg voor mensen die laaggeletterd zijn, en/of over beperkte gezondheidsvaardigheden beschikken.

Folder in makkelijke taal

De folder 'Hoe zorg je voor gezonde tanden en kiezen?' staat boordevol tips en informatie. De folder is geschreven in eenvoudige taal.

Er is ook een versie van deze folder in makkelijk Engels, 'How to take care of your teeth and gums?'

Praatplaat voor visuele ondersteuning

De zogenaamde praatplaat geeft informatie over de mond en de tandarts kun je gebruiken als ondersteuning in gesprekken over mondzorg met laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Er staan eenvoudig te begrijpen plaatjes op die weergeven hoe je goed voor je tanden en kiezen kunt zorgen. Ook zijn er illustraties over klachten en behandelingen. 

Kijken en luisteren naar informatie over de tandarts

De website 'Met Steffie naar je tandarts' is handig om laagdrempelig uit te leggen waarom het belangrijk is om een gezonde mond te hebben en hoe de tandarts daarbij kan helpen. 

Ook op Steffie.nl: Informatie voor ouderen, in verschillende talen

Campagne met tips voor gezonde kindertanden

Onze campagne 'Tips voor gezonde tanden van je kind' richt zich speciaal op jonge ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden, iets dat vaak hand in hand gaat met laaggeletterdheid.

2,5 miljoen mensen laaggeletterd

Volgens Pharos – de organisatie die zich richt op het terugdringen van gezondheidsverschillen – zijn er in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en heeft 25 procent van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden.

Wil je je verder verdiepen?

Wil je in jouw praktijk aan de slag om de zorg (nog) beter af te stemmen op laaggeletterden? Laat je dan inspireren door de speciale toolbox. Hij is ontwikkeld voor de huisartsenzorg en gezondheidscentra maar grotendeels prima toepasbaar op de mondzorgpraktijk. De toolbox bevat praktische informatie, uitleg en handvatten over hoe je deze doelgroep zo goed mogelijk kunt ondersteunen:

Toolbox inspelen op laaggeletterde patiënten