facebook

Verzoek om gezonde en goed behandelbare tanden te trekken is geen uitzondering

Karel Gosselink
2 minuten
tand-extractie
68 procent van de tandartsen kreeg in de afgelopen drie jaar weleens het verzoek van een patiënt om een gezonde of goed behandelbare tand of kies te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van Dyonne Broers dat onlangs verscheen in The Journal of the American Dental Association (JADA) en dat in samenwerking met de KNMT werd uitgevoerd.

Regelmatig voorkomende vraag

Het verzoek van een patiënt aan de tandarts om een gezonde of goed behandelbare tand of kies te trekken, is een regelmatig voorkomende vraag in de praktijk, concludeert tandarts-onderzoeker Broers in het artikel ‘Financial, psychological, or cultural reasons for extracting healthy or restorable teeth’, dat recentelijk verscheen in JADA. De helft van de tandartsen die te maken had met verzoeken tot extractie op niet-tandheelkundige gronden, kreeg dergelijke verzoeken in de afgelopen drie jaar 6 of meer keer, tot in een enkel geval wel 30 keer.

Financiële en psychologische redenen

Hoofdzakelijk lagen er financiële en psychologische redenen ten grondslag aan het verzoek van de patiënt. Bij bijna de helft ging het om financiële redenen. Immers, trekken is goedkoper dan restaureren van een element. Bij ruim een kwart ging het om psychologische redenen, voornamelijk angst voor de tandarts. Bij zo’n 20 procent ging het om een combinatie van financiële en psychologische redenen.

Ongeveer driekwart van de tandartsen ging in op het verzoek tot extractie van een gezond element, komt voren uit het onderzoek. Slechts vier procent had achteraf spijt van deze beslissing.

Aandacht in het onderwijs

Het extraheren van gezonde elementen roept de nodige discussie op. Het is in strijd met het ethische uitgangspunt om zoveel mogelijk gezond tandweefsel te sparen. Bovendien ontbreekt er een wettelijke basis voor. Volgens het JADA-artikel zijn tandartsen in theorie terughoudend om gezonde elementen te trekken, maar gaan ze in de praktijk toch vaak akkoord, met name als de patiënt een andere behandeling niet kan financieren.

Broers adviseert om in het tandheelkunde-onderwijs aandacht te besteden aan het trekken van gezonde tanden en kiezen, zodat studenten leren wat wel en niet toelaatbaar is.

Lees ook: Extractie van gezonde elementen: wat doe jij met die vraag?

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.