facebook

Update vernieuwde declaratie-afhandeling CZ

Hans Scholten
1 minuut
Betalen bij de tandarts
Zorgverzekeraar CZ heeft medio mei een nieuw systeem van declaratie-afhandeling in bedrijf genomen. De KNMT heeft naar aanleiding hiervan verschillende vragen van leden gekregen over achterstanden in de betalingen en veranderingen bij het rechtstreeks digitaal declareren. Hoe zit het daarmee?

Betalingsachterstanden

CZ laat de KNMT weten momenteel alles op alles te zetten om de opgelopen achterstanden in het uitbetalen van declaraties zo spoedig mogelijk weg te werken. Mondzorgverleners die van mening zijn dat de betalingsachterstanden toch te veel oplopen kunnen contact opnemen met CZ. Ons is toegezegd dat dan een oplossing wordt gezocht door bijvoorbeeld een bevoorschotting. 

Rechtstreeks digitaal declareren zonder tussenkomst factoringbedrijf?

Voor mondzorgaanbieders die rechtstreeks digitaal hun declaraties insturen aan CZ is er wel wat veranderd. CZ handelt geen declaraties meer af van kosten waarvoor verzekerden niet verzekerd zijn. Denk hierbij aan kosten die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed en waarvoor de verzekerde ook niet aanvullend is verzekerd. Als gevolg daarvan zal de zorgverzekeraar dit soort declaraties retourneren.

Jurisprudentie heeft namelijk geleerd dat een zorgverzekeraar deze constructie vanwege de privacyregels niet mag hanteren. Dit betekent helaas dat mondzorgaanbieders voor het innen van dergelijke declaraties een andere oplossing moeten zoeken.

Mondzorg declareren bij CZ