Uitgebreid onderzoek (C28) bij jeugd alleen onder strikte voorwaarden vergoed uit basisverzekering

Karel Gosselink
2 minuten
kind-onderzoek
Het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat het uitgebreide onderzoek (C28) voor de jeugd tot 18 jaar alleen nog uit de basisverzekering kan worden vergoed als het gaat om bijzondere tandheelkunde. Het Zorginstituut heeft dit recent in een brief medegedeeld aan de KNMT en NVvK, die teleurgesteld zijn over dit besluit.

Zorginstituut: C28 valt niet onder Besluit zorgverzekering art 2.7 lid 4

Het Zorginstituut geeft in zijn brief aan het eens te zijn met de KNMT en Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) dat uitgebreid onderzoek noodzakelijk is voor kinderen met ernstige tandheelkundige en/of gedragsproblemen.

Het Zorginstituut is echter van mening dat de handelingen die onder de C28 vallen niet worden beschreven in de lijst prestaties die vallen onder artikel 2.7 lid 4 van het Besluit zorgverzekering en om die reden niet op grond van dit artikel kunnen worden vergoed uit de basisverzekering.

C28 noodzakelijk bij ernstige tandheelkundige problemen bij kind, volgens KNMT en NVvK

In een schriftelijke reactie aan het Zorginstituut hebben KNMT en NVvK uitgelegd dat een uitgebreid onderzoek absoluut noodzakelijk is voor een goede diagnostiek en het opstellen van een behandelplan op maat bij een kind met ernstige tandheelkundige problemen en/of gedragsproblemen. Daarmee is de C28 een onlosmakelijk onderdeel van de in artikel 2.7 lid 4 omschreven mondzorg onderdelen.

Daarnaast is er voor gekozen om uitgebreid onderzoek voor parodontale en gnatologische hulp onder te brengen in de hoofdstukken parodontologie en gnatologie. Aangezien parodontale hulp en gnatologische hulp wel in de lijst van artikel 2.7 lid 4 staan, vallen deze behandelingen wel binnen het reguliere basispakket voor de jeugd.

Gaat het echter om bijvoorbeeld ernstige cariësproblematiek of endodontische problemen dan valt het uitgebreid onderzoek dus volgens het Zorginstituut niet binnen het reguliere basispakket (art 2.7 lid 4) voor de jeugd, maar mogelijk wel onder bijzondere tandheelkunde.

Onder voorwaarden via bijzondere tandheelkunde

Bekend is geworden dat zorgverzekeraars inmiddels bezig zijn om overeenkomsten op te stellen voor tandarts-pedodontologen, waarin wordt geregeld onder welke voorwaarden de C28 kan worden uitgevoerd onder de bijzondere tandheelkunde. Deze afspraken betreffen onder meer de machtigingsvrije toestemming tot declareren van C28.

Een tandarts algemeen practicus zal vooraf duidelijk moeten maken waarom de patiënt is aangewezen op de zorg die is omschreven in C28 en zal hiervoor een machtiging moeten aanvragen in het kader van de bijzondere tandheelkunde.

Problemen melden bij KNMT

De KNMT wil graag inzicht hebben of dit besluit van het Zorginstituut in de uitvoering problemen oplevert. Je wordt verzocht om problemen te melden bij team Ledenservice via e-mailadres ls@knmt.nl

Lees ook: 'Uitgebreid onderzoek voor jeugd geschrapt uit basispakket'