Spotify, Youtube en Andre Hazes: rechten en vergoedingen in de praktijk

Webredactie
3 minuten
Radio
De KNMT krijgt veel vragen van leden over auteursrecht en andere rechten, bijvoorbeeld naar aanleiding van facturen van de organisaties die daarover gaan. Lees meer over deze rechten bij het afspelen van muziek of video in uw praktijk en het kopiëren uit tijdschriften en kranten.

Wist u dat:

  • u Spotify niet mag gebruiken om muziek af te spelen in de wachtkamer van uw praktijk
  • u bezwaar tegen de kopieheffing kunt maken als u in de praktijk geen papieren of digitale kopieën maakt
  • u pas in 2075 zonder kosten Andre Hazes kunt afspelen in uw praktijk
  • Youtube een bibliotheek met gratis muziek heeft voor gebruik in uw video's

Spotify alleen voor persoonlijk gebruik

De voorwaarden van Spotify stellen dat streamen alleen is toegestaan voor persoonlijk gebruik. En de muziekdienst gebruiken kan alleen door de voorwaarden te accepteren.

Deze voorwaarden gelden bovendien voor het land Zweden, waar Spotify gevestigd is. Zogeheten naburige rechten, voor artiesten of muzikanten voor uitvoering en weergave van muziek en andere producties, zijn in de eerste plaats nationaal. Voor Nederland kan (en zal) de situatie dus anders zijn dan voor Zweden. De organisatie Sena gaat over de naburige rechten.

Schrijvers krijgen kopieën uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties vergoed

Iemand die iets maakt, zoals een auteur, heeft rechten op zijn werk. En kan met die rechten een vergoeding vragen. Schrijvende auteurs wiens werk in tekst verschijnt, krijgen net als andere 'makers' een centraal geregelde vergoeding voor hergebruik van hun werk.

Mocht u in de praktijk geen papieren of digitale kopieën maken van boeken, tijdschriften, kranten of andere publicaties, dan kunt u bezwaar maken tegen het betalen van deze vergoeding aan de Stichting reprorecht, die de rechten beheert.

70 jaar na overlijden van een auteur vervallen de rechten

De auteursrechten vervallen 70 jaar na het overlijden, gerekend vanaf 1 januari van het jaar volgend op het overlijden. De rechten op de muziek van Andre Hazes, overleden in 2004, gelden dus tot 2075. Veel klassieke muziek en muziek van voor de tweede wereldoorlog is daarom intussen auteursrechtenvrij. Er kunnen nog wel rechten zijn voor uitvoerenden van de muziek, want die ontstaan bij elke nieuwe uitvoering of opname van een dergelijk werk. Buma/Stemra is verantwoordelijk voor deze rechten in Nederland.

Rechten voor video vergelijkbaar met muziekrechten

U bent mogelijk wel eens een video tegengekomen op Youtube met een melding over een schending van copyright. Youtube scant automatisch naar inbreuken op het auteursrecht. Als u video's online zet, bijvoorbeeld om patiënten wat van uw praktijk of behandelingen te laten zien, let er dan op dat eventuele achtergrondmuziek rechtenvrij is (of zorg op een andere manier voor dat de rechten geregeld zijn, wat vaak lastig is). Zo voorkomt u dat uw video offline gehaald wordt en tot een claim kan leiden. Youtube biedt zelf een bibliotheek aan met rechtenvrije achtergrondmuziek die u kunt gebruiken in uw video's. Rechten bij gebruik van video- en televisiebeelden regelt Videma.

Lees meer over Buma/Stemra, Sena, Stichting reprorecht en Videma; de instanties die over muziekrechten, auteursrechten, naburige rechten en videorechten gaan