facebook

Samenwerken met de jeugdgezondheidszorg? De praktijkkaart helpt je op weg

Mark Zwartkruis
2 minuten
Praktijkkaart tandarts jeugdarts op prikbord
Werk jij al samen met het consultatiebureau of de schoolarts in de buurt? Een nieuw hulpmiddel, de praktijkkaart tandarts – jeugdarts, kan je daarbij op weg helpen. Een goed contact tussen de mondzorg en de jeugdgezondheidszorg kan veel opleveren. De kaart, een initiatief van KNMT en de vereniging voor jeugdartsen AJN, helpt je om de eerste stap te zetten.

Jonge kinderen en cariës

Jonge kinderen gaan nog te vaak niet bijtijds naar de tandarts. Dat terwijl het KIMO in haar klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor jeugdigen sterk aanbeveelt om vanaf de eerste doorgebroken tand al regelmatig op controle te gaan. Dit adviseert de richtlijn niet voor niets. Cariës is een serieus volksgezondheidprobleem en ongeveer een kwart van de vijfjarigen in Nederland heeft al gaatjes in het melkgebit.

Het is voor tandartsen echter niet eenvoudig om goed oog te houden op deze doelgroep, zeker wanneer er geen plek is in dezelfde praktijk als waar de ouders staan ingeschreven of de ouders helemaal niet naar de tandarts gaan. Professionals uit de JGZ daarentegen hebben vaak een groot bereik onder jonge kinderen. In sommige regio’s zien zij zelfs meer dan 95 procent van de kinderen in de leeftijd 0 – 4 jaar met enige regelmaat. Zij zijn dan ook bij uitstek een interessante partner om het tandartsbezoek onder jonge kinderen te stimuleren.

De praktijkkaart geeft inzicht

Om deze samenwerking tot stand te brengen en kortere lijntjes te leggen tussen de tandarts en jeugdarts, is er nu de praktijkkaart. Op de kaart staat beknopt hoe beide zorgverleners werken, en waaraan precies. Zo leer je elkaar begrijpen en krijg je zicht op de te behalen voordelen van een goede samenwerking. Wat hebben jullie elkaar te bieden en waar liggen de mogelijkheden? De kaart is bedoeld om te helpen lokaal in gesprek te gaan en kansen en mogelijkheden met elkaar te bespreken.

Praktijkkaart tandarts - jeugdarts (pdf)

De praktijkkaart is een initiatief van de KNMT en AJN. De Nederlandse Vereniging van Kindertandartsen (NVvK) onderschrijft de kaart.

Vind het consultatiebureau in jouw buurt

Voor wie jeukende handen heeft gekregen en meteen aan de slag wil, hebben we nog een andere tool beschikbaar: de JGZ-zoekmachine. Hiermee kun je gemakkelijk vinden welke JGZ-organisatie actief is in de omgeving van jouw praktijk of gekoppeld is aan het adres van de jonge patiënt in kwestie. Vul de vier cijfers van een postcode in en de tool toont de JGZ-organisatie die daarbij hoort, inclusief het telefoonnummer van het hoofdkantoor. Let op: je komt niet direct in contact met het consultatiebureau. Maar de JGZ-instelling waarmee je belt kan je wel contactgegevens geven van het consultatiebureau in jouw buurt; vraag daar dus naar.

Werk je in de jeugdgezondheidszorg en zoek je juist een mondzorgpraktijk bij jou in de buurt? Gebruik dan de Praktijkzoeker op Allesoverhetgebit.nl.

JGZ instelling zoeken

Vul de 4 cijfers van een postcode in: