Oproep: help je mee de richtlijn over de ziekte van Sjögren van commentaar te voorzien?

432219
2 minuten
Image
administratie-btw
De conceptrichtlijn ‘Topicale en systemische behandeling van de ziekte van Sjögren’ is gereed. Het Kennisinstituut van Federatie Medisch Specialisten (FMS) roept daarom tandartsen op om commentaar te geven op deze conceptrichtlijn.

Richtlijn met aanbevelingen behandeling

De ziekte van Sjögren (SjD) is een systemische auto-immuunziekte. Symptomen van de ziekte van Sjögren worden vaak behandeld met topicale en systemische therapieën. De ontwikkelde conceptrichtlijn bevat aanbevelingen voor de behandeling van patiënten met SjD.

Droog gevoel in de mond

Doordat de traan- en speekselklieren van SjD-patiënten zijn aangetast als gevolg van ontstekingsreacties, hebben ze een verminderde afscheiding van tranen en speeksel. Hierdoor ervaren vrijwel al deze patiënten een droog gevoel in de ogen, mond en op andere plekken met slijmvliezen. 

Patiënt vaker op controle bij tandarts 

De ziekte van SjD en de richtlijn zijn dus ook van invloed op het werk van een algemeen practicus. Zo moet een patiënt met Sjögren volgens de richtlijn vaker op controle komen bij de tandarts dan een reguliere patiënt, waarbij de tandarts een speekselklierfunctietest kan afnemen. Verder vermeldt de richtlijn een protocol voor de tandarts om deze groep patiënten te behandelen. 

Geef commentaar vóór vrijdag 28 juni

Wil je meehelpen de richtlijn van commentaar te voorzien of heb je hier vragen over, mail dan naar richtlijnen@knmt.nl. Je ontvangt dan de conceptrichtlijn en een reactieformulier dat je tot vrijdag 28 juni kunt terugsturen. 

Vervolg na commentaarronde

De werkgroep verwerkt de commentaren in de definitieve richtlijn. Tot het moment dat de richtlijn is geautoriseerd, zal de werkgroep niet in het openbaar communiceren over de inhoud. Na autorisatie worden de definitieve richtlijnmodules opgenomen in de Richtlijnendatabase van de FMS. Uiteraard zullen wij je hier te zijner tijd over informeren. 

De richtlijn wordt ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) in samenwerking met: 

  • Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA)
  • Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)
  • Nederlandse Oogheelkundig Gezelschap (NOG)
  • Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten (NVSP)

Met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.