facebook

Ook kwetsbare ouderen de dupe van tekort aan tandartsen

Hans Scholten
1 minuut
Image
oudere patient bij tandarts
Thuiswonende kwetsbare ouderen zien soms geen tandarts meer, en dat kan leiden tot schrijnende problemen in de mond. Dagblad Trouw besteedde er recent uitgebreid aandacht aan. Hier wreekt zich opnieuw het tekort aan tandartsen. Tandartsen hebben nauwelijks ruimte om op huisbezoek te gaan, want dat kost extra tijd. En ook is het aantal tandartsen geriatrie beperkt.

Onze voorzitter Hans de Vries stelt in het artikel: “We zijn volop bezig met het organiseren van zorg voor alle kwetsbare groepen. [...] Waar het ons aan ontbreekt, zijn extra handjes. [...] Den Haag vindt dat te duur, maar de maatschappelijke gevolgen zijn enorm [...]." En dat terwijl, zo berekende het Capaciteitsorgaan, de grote vergrijzing in de mondheelkunde nog moet toeslaan: binnen tien jaar stoppen vier op de tien tandartsen. “Daar moet echt snel een oplossing voor komen, ook omdat een goede tandartsenopleiding zes jaar duurt.”

Mondzorg voor 75-plussers in de basisverzekering

We pleiten daarnaast voor het opnemen van mondzorg voor deze kwetsbare groep ouderen (75-plussers) in de basisverzekering. Deze groep is soms fysiek of mentaal niet meer in staat om hun gebit adequaat te verzorgen, en dat kan dat leiden tot problemen. Zowel in de mond als elders in het lichaam, of andere problemen verslechteren. Daarom is extra steun voor deze groep mensen zo belangrijk.

Lees het artikel in Trouw (inlog vereist): Drukke tandarts ziet kwetsbare oudere niet