Nieuw: Praatplaat mondzorg om te helpen bij gesprek met patiënt

Karel Gosselink
1 minuut
Image
praatplaat-donkerblauw
Heb je te maken met laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten in je praktijk? Dan kan de Praatplaat mondzorg helpen het gesprek met hen te voeren over mondverzorging en behandeling, met name van kinderen.

Eenvoudige plaatjes met korte onderschriften

Op de praatplaat wordt informatie over de mond en de tandarts visueel weergegeven door eenvoudig te begrijpen plaatjes met korte onderschriften. Aan de hand van de plaatjes kan de mondzorgverlener het gesprek aangaan met de patiënt over mondverzorging en behandeling.

Vooral verzorging en behandeling kindergebit

De plaatjes op de gesprekskaart gaan zowel over de verzorging van de mond als over aandoeningen en behandelingen. De categorieën zijn 'mondverzorging', 'voeding', 'tandarts', 'een gaatje' en 'tandvlees'. De onderwerpen hebben in het bijzonder betrekking op de verzorging en behandeling van het kindergebit. 

Downloaden en bestellen

Op www.knmt.nl/praatplaat kun je de praatplaat downloaden en - bij voorkeur op A3 – printen voor gebruik in de praktijk. Je kunt ook een exemplaar bestellen.

Downloaden en bestellen praatplaat 

2,5 miljoen mensen laaggeletterd

De praatplaat kan gebruikt worden bij patiënten die moeite ervaren met de Nederlandse taal, zoals laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Volgens Pharos – de organisatie die zich richt op het terugdringen van gezondheidsverschillen – zijn er in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en heeft 25 procent van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden.