Nieuw IQual-studiepakket: Jeugd, preventie en behandeling

Mariska de Beijer
2 minuten
Meisje poets haar tanden
Ben je lid van KNMT IQual? Dan kan je met je studiegroep aan de slag met het nieuwe studiepakket 'Jeugd, preventie en behandeling'. Aan de hand van herkenbare casuïstiek bespreek je hoe je op een goede manier voorlichting geeft aan (jonge) kinderen en hun ouders. Maar ook hoe je de behandeling van het melk- en wisselgebit het beste kunt aanpakken.

Het IQual-studiepakket 'Jeugd, preventie en behandeling' is gebaseerd op de KIMO-richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen. Deze richtlijn helpt je om de (preventieve) mondzorg bij kinderen te organiseren en uit te voeren. 

Kinderen en ouders motiveren

Aan de hand van het studiepakket bespreek je met jouw groep hoe je goede voorlichting geeft aan jonge kinderen en hun ouders. Want het liefst voorkom je natuurlijk een curatieve behandeling. Maar hoe motiveer je jonge kinderen en hun ouders om het beter of op een andere manier te doen? Gedragsverandering vraagt om een sterk staaltje motiverende gespreksvoering. 

Kinderen behandelen niet altijd even makkelijk

We hoeven je niet te vertellen dat het behandelen van kinderen niet altijd even makkelijk gaat. Helaas is er geen standaardaanpak die past bij elk kind. Of ouder, met wie je in de behandelkamer ook te maken hebt. Gelukkig bevat het studiepakket veel casuïstiek over herkenbare praktijksituaties. We bieden je daarmee een flinke portie voer voor discussie, zodat jullie ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen.

Wat is IQual?

IQual is een door de KNMT gefaciliteerde intercollegiale vorm van overleg. Samen met collega's werk je aan interessante en actuele thema's binnen de mondzorg. IQual houdt je scherp, verruimt je blik en zorgt er zo voor dat je verder kijkt dan de praktijk waar je werkt. Daardoor zijn de bijeenkomsten van jouw IQual-groep niet alleen gezellig, maar ook nog eens heel inspirerend en leerzaam. IQual levert je KRT-punten op en biedt je ook de mogelijkheid om gratis webinars te volgen.

Deelnemen aan IQual

Wil je ook deelnemen aan IQual? Dat kan! Je kan je op 2 manieren aanmelden:

  1. Je meldt je individueel aan. Wij checken dan voor je welke groep(en) er in jouw regio op zoek zijn naar nieuwe deelnemers. Daarna brengen we je in contact met de facilitator van die groep(en) om kennis te maken;
  2. Je wilt samen met een aantal collega’s een nieuwe studiegroep starten en meldt je aan als groep.

Meer informatie en aanmelden IQual

 

Hulp bij implementatie richtlijn Jeugd

Het nieuwe IQual-pakket helpt je bij de implementatie van de KIMO-richtlijn Mondzorg voor jeugdigen. Naast het studiepakket kan je ook gebruik maken van de volgende hulpmiddelen om je de richtlijn eigen te maken:

Meer info over de richtlijn Mondzorg voor jeugdigen