Nieuw: handleiding Niet-aangaan of beëindigen behandelingsovereenkomst

Mariska de Beijer
1 minuut
Image
man bij balie pakt visitekaartje aan
Mag ik de behandelingsovereenkomst met de patiënt opzeggen als hij de rekening niet betaalt? Mag ik een (nieuwe) patiënt of behandelingsovereenkomst weigeren? De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) bepaalt dat dit niet zomaar kan. Onze nieuwe handleiding helpt je om de wet in de praktijk toe te passen.

Een agressieve patiënt, een onbetaalde rekening of een klacht over de behandeling. Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat je een patiënt liever niet meer in de praktijk ontvangt. Toch mag je een behandelingsovereenkomst niet zomaar weigeren of opzeggen. 

Handleiding helpt je zorgvuldig handelen

Onze nieuwe handleiding helpt je om zorgvuldig te handelen in situaties waarin je een behandelingsovereenkomst niet wilt aangaan of wilt beëindigen. In de handleiding vind je antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer kan ik een patiënt weigeren in de praktijk?
  • Wanneer komt de behandelingsovereenkomst tot stand?
  • Wanneer kan ik een behandelingsovereenkomst weigeren?
  • Wanneer kan ik een behandelingsovereenkomst beëindigen?
  • Wanneer kan de patiënt een behandelingsovereenkomst beëindigen?

Verplichtingen na weigeren en beëindigen behandelingsovereenkomst

Ook als je een behandelingsovereenkomst weigert of beëindigt, heb je te maken met bepaalde verplichtingen. Zoals het bieden van spoedzorg en het verlenen van medewerking om een andere behandelaar te vinden. In de handleiding lees je wat er precies van jou verwacht wordt.

Naar de handleiding