KNMT zet volgende stap in arbeidsvoorwaardenbeleid

Hans Scholten
2 minuten
Image
mondzorgbehandeling
Met het instellen van een speciale commissie zet de KNMT een volgende stap in het vernieuwen van haar arbeidsvoorwaardenbeleid. Die vernieuwing is nodig omdat er geen KNMT Arbeidsvoorwaardenregeling en adviessalarissen meer zijn. Parallel aan deze stap heeft het CNV een petitie aangeboden waarin we worden opgeroepen met een cao te komen.

De KNMT heeft de afgelopen 20 jaar haar leden ontzorgd met behulp van de Arbeidsvoorwaardenregeling. Deze regeling hebben we echter vorig jaar onder druk van de mededingingsautoriteit ACM moeten terugtrekken. De nu door het bestuur ingestelde commissie gaat kijken hoe de dienstverlening van de KNMT er op dit vlak in de toekomst uit moet komen te zien.

Inventarisatie, benchmark en analyse

De commissie doet dat op basis van een uitgebreide inventarisatie en analyse waaraan het KNMT-bureau sinds het afgelopen jaar werkt. We kijken hoe andere sectoren binnen de zorg het geregeld hebben, we analyseren informatie uit diverse onderzoeken naar arbeidsvoorwaarden en we laten ons adviseren door externe experts.  

Goed werkgeverschap is het uitgangspunt

Uitgangspunten bij het vernieuwen van het beleid is dat we weten dat het vanuit goed werkgeverschap voor tandarts-werkgevers belangrijk is goede arbeidsvoorwaarden te bieden aan hun medewerkers. De krapte op de arbeidsmarkt is nog een extra reden om het goed te regelen. Het is echter een complex dossier en we willen zorgvuldige afwegingen maken.

Inbreng vanuit tandartsen en team is onmisbaar

Met het instellen van de commissie wil het bestuur naast de inhoudelijke analyse ook gedegen input vanuit het werkveld borgen. Ook de inbreng van medewerkers uit de mondzorgpraktijk is belangrijk. Onderdeel daarvan is de petitie ‘Wij willen een cao want praatjes vullen geen gaatjes', die het CNV heeft aangeboden aan KNMT-directeur Mirjam Bijnsdorp. De petitie voor een cao voor tandartsassistenten is 3.473 keer ondertekend.

Aanbieden cao-petitie door CNV

Foto: Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Zorg & Welzijn, biedt de petitie aan aan KNMT-directeur Mirjam Bijnsdorp.

In 2024 een besluit over arbeidsvoorwaardenbeleid

De commissie gaat de komende tijd werken aan een voorstel dat richting geeft aan het arbeidsvoorwaardenbeleid voor de vereniging. Dat er een cao komt, is op dit moment niet te zeggen maar het is wel een van de opties die de commissie beoordeelt. De verwachting is dat de KNMT in de loop van 2024 een besluit neemt over de manier waarop ze tandarts-werkgevers helpt bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden in hun praktijken. 

Arbeidsvoorwaardencommissie

De arbeidsvoorwaardencommissie bestaat uit de volgende personen:

  • Veronique Smolenaars - de Looff, tandarts, Weert
  • Rinske Huyskens, orthodontist, Boxmeer
  • Eric Röntgen, tandarts, IJsselstein
  • Han Luk, tandarts, Den Haag
  • Maarten Wiewel, tandarts, Almere
  • Rinke Rinke Blok, tandarts, Den Haag (tevens KNMT-bestuurslid)
  • Stephan van der Kuij, senior adviseur juridische zaken KNMT, Utrecht (coördinatie)

Handboek Arbeidsvoorwaarden

Tot het nieuwe arbeidsvoorwaardenbeleid er is, helpt het Handboek Arbeidsvoorwaarden tandarts-werkgevers bij het opzetten van een eigen beleid. Daarin kunnen we echter geen richtlijnen geven maar alleen informeren over wettelijke voorwaarden waaraan het beleid moet voldoen.

Handboek Arbeidsvoorwaarden