KNMT start deel 2 preventiecampagne jeugd

Karel Gosselink
2 minuten
Image
campagne-jeugd-2
Het tweede deel van de KNMT-campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ - die vandaag van start is gegaan - richt zich op ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar. Tandartsen worden opgeroepen wederom mee te werken aan de campagne.

Vervolg campagne om gebitsproblemen bij kinderen te voorkomen

Een behoorlijke groep kinderen in Nederland mist de nodige preventieve mondzorg. Ze komen niet bij de tandarts en ook thuis wordt niet altijd goed voor hun gebit gezorgd. Volgens de KNMT kan dit beter. Daarom zijn we in mei de preventiecampagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ gestart, gericht op het voorkomen van gebitsproblemen bij kinderen. In het eerste deel van de campagne richtten we ons op ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar, in deel 2 ligt de focus op ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar.

De tanden van je kind tot 10 jaar napoetsen

Ook voor deze kinderen benadrukken we dat een goede zelfzorg van het gebit en preventief tandartsbezoek van groot belang is. De tips die we nu geven zijn anders  dan in deel 1 van de campagne. Zo worden ouders opgeroepen om de tanden van hun kind tot 10 jaar na te poetsen en met hun kind 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts, ook als er geen klachten zijn. Alle voor ouders belangrijke informatie en adviezen voor een gezond kindergebit zijn terug te vinden op www.allesoverhetgebit.nl/detandenvanjekind. Altijd wordt benadrukt dat de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Aandacht voor preventie blijft nodig

Dat aandacht voor preventie van het gebit van deze groep nodig is, blijkt uit het laatste Signalement Mondzorg van Zorginstituut Nederland, waarin wordt geconstateerd dat de mondgezondheid van 11-jarigen stagneert of zelfs achteruitgaat. Ook zijn er in deze leeftijdsgroep nog steeds kinderen die niet bij de tandarts komen, omdat niet bekend is dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar vanuit de basisverzekering wordt betaald. 

Toolkit met campagnemiddelen

Tandartsen worden opgeroepen de campagneboodschap te verspreiden door posters op te hangen en via hun eigen social media, e-mailnieuwsbrief en wachtkamerschermen. Hiervoor hebben we gratis kant-en-klare teksten en afbeeldingen ontwikkeld. Alle campagnemiddelen vind je in onze toolkit op www.knmt.nl/detandenvanjekind. Overigens is bij de NT/Dentz-uitgave van augustus de tweede campagneposter bijgevoegd. Via #detandenvanjekind kun je de campagne verder promoten.

Ook organisaties buiten mondzorg benaderd

Ook organisaties buiten de mondzorg, zoals consultatiebureau’s, GGD’s, zorgverzekeraars, basisscholen en (sociale) instellingen als voedsel- en kledingbanken, wijkcentra en sportverenigingen zijn benaderd om te helpen de campagne te verspreiden.

Doe mee met de campagne