facebook
Image

Campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!'

Een behoorlijke groep kinderen in Nederland mist de nodige preventieve mondzorg. Ze komen niet bij de tandarts en ook thuis wordt niet altijd goed voor hun gebit gezorgd. Deze situatie gaan we verbeteren met de campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’.

We hebben je hulp hard nodig

Via mondzorgpraktijken en via verschillende organisaties benaderen we de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar:

  • jeugdgezondheidszorg
  • zorgverzekeraars
  • voedsel- en kledingbanken
  • wijkcentra
  • sportverenigingen
  • basisscholen

We vragen deze organisaties ons te helpen bij het verspreiden van de campagne. Ben jij werkzaam of actief bij een van deze partijen? Help ons dan en verspreid en deel de campagne!

Bestel de gratis poster en hang hem op

Speciaal voor de doelgroep ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar hebben we een dubbelzijdige poster gemaakt die de ouders oproept om met hun kind naar de tandarts te gaan en na te poetsen bij het tandenpoetsen.

Nieuwe poster 4-12 jaar, andere tips

Nadat we ons in het eerste deel van de campagne – die eind mei van start ging - richtten op ouders van de allerjongste kinderen, ligt in deel 2 de focus op ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar. Ook voor deze groep kinderen is een goede zelfzorg van het gebit en preventief tandartsbezoek van groot belang.

Omdat het om iets oudere kinderen gaat, hebben we ook voor deze groep tips op onze patiëntenwebsite. Zo worden ouders opgeroepen om de tanden van hun kind tot 10 jaar na te poetsen en om hun kind 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts, ook als er geen klachten zijn.
 

Campagneposter fysiek ontvangen

Bestel de poster

Hang hem op een plek waar veel ouders met jonge kinderen die nog niet naar de tandarts gaan hem goed kunnen zien, bijvoorbeeld voor het raam van je praktijk, wachtruimte, buurtcentrum, winkel of sportkantine.

Let op: de poster is dubbelzijdig en biedt diversiteit. Kies de variant die het beste past bij jouw achterban.

De poster voor ouders met kinderen van 0-4 jaar bestel je via de dezelfde link.

Campagneposter 'De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!' 4-12 zijde B

Download en gebruik onze materialen

Of maak gebruik van onze andere campagnematerialen, zoals kant-en-klare teksten en afbeeldingen voor jouw social media en e-mailnieuwsbrief en banners voor jouw website om de boodschap te verspreiden.

Gebruik hierbij #detandenvanjekind.
 

Downloads voor de campagne 4-12 jaar

posters naast elkaar voor wufoo en nieuwsbrief

Poster

Wachtkamer (narrowcasting slides)

De campagnebeelden bieden diversiteit. Kies de variant die het beste past bij jouw achterban.

Banners online en digitaal

Teksten

Downloads voor de campagne 0-4 jaar

Campagneposter 'De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!' zijde A

Poster

Wachtkamer (narrowcasting slides)

De campagnebeelden bieden diversiteit: een gezin mét (variant A) en zonder een migratieachtergrond (variant B) of met een vader (variant B) of moeder (variant A) in beeld. Kies de variant die het beste past bij jouw achterban.

Banners online en digitaal

Teksten

Doel campagne: meer tandartsbezoek en dagelijks thuis poetsen

Dit jaar rollen we de grootscheepse campagne in 3 fases uit, waarbij telkens een andere leeftijdsgroep centraal staat:

  • 0- tot 4-jarigen, voorjaar
  • 4- tot 12-jarigen, zomer
  • 12- tot 18-jarigen, winter

Mondgezondheid 11-jarigen kan beter

Nu, na de zomer, staan de iets oudere kinderen tot 12 jaar centraal in onze campagne. Ook zij bezoeken nog te weinig de tandarts. De mondgezondheid van 11-jarigen stagneert of gaat zelfs achteruit, aldus het laatste Signalement Mondzorg van Zorginstituut Nederland.

Meer dan helft 2- en 3-jarigen niet naar tandarts

We startten met de 0- tot 4-jarigen. Zo blijkt uit cijfers van Vektis dat meer dan de helft (56,6%) van de 2- en 3-jarige kinderen de tandarts niet heeft bezocht in 2021. Er zijn dus nog steeds ouders die niet weten wat goed is voor het gebit en de mondgezondheid van hun kind. Dat moet en kan beter!

Beter poetsen door ouders en regelmatig naar de tandarts

Om op te groeien met een gezonde mond worden ouders daarom gestimuleerd hun kinderen van jongs af aan dagelijks thuis te helpen bij het poetsen en ze 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts, ook als zij geen klachten hebben. Zo kunnen gaatjes worden voorkomen!

Bekendheid mondzorg in de basisverzekering voor kinderen vergroten

Ook is bij veel mensen niet bekend dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar vanuit de basisverzekering wordt betaald.

Tieners en hun ouders bewust maken

Na de herfst komen de tieners aan de beurt. Naast hun ouders gaan we hen ook rechtstreeks benaderen via diverse socialemediakanalen.

Voor ouders: Alles over het gebit

Alle voor ouders belangrijke informatie en adviezen voor een gezond gebit van hun kind(eren) zijn terug te vinden op www.allesoverhetgebit.nl/detandenvanjekind.

Hierbij richten we ons op ouders met lage gezondheidsvaardigheden.

Omdat de drempel tot het maken van een afspraak met de tandarts zo laag mogelijk moet zijn, communiceren we dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar ouders niets extra’s kost.

Voor de tandarts is het Vademecum een handig hulpmiddel om te checken welke behandelingen er in het basispakket zitten. Mocht er sprake zijn van behandelingen bij kinderen die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, informeer de ouders dan vooraf over de kosten. En adviseer hen de polisvoorwaarden bij hun zorgverzekeraar te controleren. 

Verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren, zie bijvoorbeeld:

Op de hoogte blijven van de mondgezondheid jeugd met onze nieuwsbrief

Speciaal voor mensen die werken in de jeugdgezondheidszorg en de openbare gezondheidszorg en voor andere geïnteresseerden brengen wij 2 tot 4 keer per jaar de nieuwsbrief ‘Mondgezondheid jeugd’ uit. Hierin brengen we op een laagdrempelige manier ontwikkelingen in de mondzorg voor kinderen onder de aandacht.

Meld je aan voor deze nieuwsbrief