Kabinet gevraagd om "zachte landing" handhaving Wet DBA

Hans Scholten
1 minuut
Image
Behandeling bij de tandarts
Een deel van de Tweede Kamer vraagt het kabinet om ervoor te zorgen dat de handhaving op de Wet DBA per 1 januari 2025 gepaard gaat met een "zachte landing". De VVD, NSC en BBB willen dat de Belastingdienst het eerste jaar vooral risicogericht te werk gaat en met name controleert op gedwongen zelfstandigheid, evidente schijnzelfstandigen, onderbetaling en oneigenlijke contracten van arbeidsmigranten. Dat bleek woensdagochtend in een debat in de Tweede Kamer over het zzp-dossier.

VVD, NSC en BBB vragen daarnaast om bij de handhaving op schijnzelfstandigheid "de menselijke maat" en maatwerk te hanteren, in plaats van het uitdelen van boetes. De partijen zeggen met hun voorstellen onrust onder zzp'ers en opdrachtgevers te willen wegnemen. De 3 coalitiepartijen gaven hun wensen aan in een motie, waarover de Tweede Kamer volgende week stemt. De betrokken bewindslieden gaven aan het oordeel van de Tweede Kamer over de motie te zullen volgen.

De 3 partijen dienden ook nog een motie in waarin ze de regering verzoeken te faciliteren dat vooroverleg over beoordeling van arbeidsrelaties een belangrijk onderdeel wordt van het verkrijgen van duidelijkheid vooraf en om “al goedgekeurde modelovereenkomsten effectief van kracht te laten blijven”.

Overzicht moties 2-minutendebat zzp woensdag 25 september

Webinar Handhaving Wet DBA op komst

De KNMT organiseert dinsdag 29 oktober van 19.30 - 21.00 uur een webinar over de handhaving van de Wet DBA. We praten je bij over wat we op dit moment weten van de gevolgen voor de samenwerking tussen zzp'ers en praktijkhouders. 

Aanmelden webinar Handhaving Wet DBA