IQual-deelnemers aan de slag met thema Prothetiek

Mariska de Beijer
2 minuten
Tandarts in gesprek met patiënt
Tandartsen die deelnemen aan IQual gaan aan de slag met het nieuwe studiepakket Prothetiek. Samen met hun studiegroep doorlopen ze alle klinische en technische fasen die horen bij het maken van een vervangingsprothese.

Het vervaardigen van een (vervangings)prothese is uitdagend, maar dankbaar werk. Toch zien we in Nederland dat bij het maken van een gebitsprothese de rol van de tandarts afneemt.

Weinig routine zorgt voor twijfel

Sommige tandartsen maken zelden of nooit een kunstgebit. Dat komt doordat de edentate patiënt ervoor kiest om rechtstreeks naar de tandprothetische praktijk te gaan. Of doordat de tandarts zelf doorverwijst naar een collega of een prothetieker. Bijvoorbeeld omdat hij of zij zelf routine mist en daardoor twijfelt aan de eigen vaardigheden.

Alle klinische en technische fasen komen aan bod

Met het nieuwe studiepakket Prothetiek doorlopen IQual-groepen gezamenlijk alle klinische en technische fasen die horen bij het maken van een vervangingsprothese. Het samenspel tussen tandarts, tandtechnicus én patiënt staat hierin centraal. Het pakket frist je geheugen op en zorgt ervoor dat je (weer) zelfverzekerd te werk kan gaan.

Na het doornemen van dit studiepakket:

  • Weet je volgens welke stappen (klinische en technische fasen) een vervangingsprothese wordt gemaakt;
  • Weet je hoe tandarts en tandtechnicus hierin optimaal samenwerken;
  • (Her)ken je de valkuilen in de verschillende fasen;
  • Heb je ideeën opgedaan over hoe je edentoprothetiek (meer) kunt integreren in de dagelijkse praktijk.

Praktijkervaring waardevolle aanvulling

Ook voor tandartsen die wel regelmatig (vervangings)protheses maken is het studiepakket interessant. Naast dat je reflecteert op je eigen handelen, ben je door jouw praktijkervaring een waardevolle informatiebron voor de collega's uit jouw groep die niet zo vaak protheses maken.

Wat is IQual?

IQual is een door de KNMT gefaciliteerde intercollegiale vorm van overleg. Samen met collega's werk je aan interessante en actuele thema's binnen de mondzorg. IQual houdt je scherp, verruimt je blik en zorgt er zo voor dat je verder kijkt dan de praktijk waar je werkt. Daardoor zijn de (online) bijeenkomsten van IQual niet alleen gezellig, maar ook nog eens heel inspirerend en leerzaam. IQual levert je KRT-punten op en biedt je de mogelijkheid om gratis webinars te volgen.

Meer informatie over IQual