FDI en ERO geven kwaliteit mondzorg in Europa hoogste prioriteit

Karel Gosselink
2 minuten
Image
FDI-ERO
Een hoge kwaliteit van mondzorg voor alle burgers in Europa heeft binnen de Europese regionale afdeling van de FDI, de ERO, de hoogste prioriteit. Dit was een belangrijke boodschap van de internationale tandartsenclub tijdens het jaarlijkse congres van de FDI in Istanboel, waar ook de KNMT aanwezig was.

Mondzorg in Europa prioriteit nummer één

De European Regional Organisation (ERO) - de Europese regionale afdeling van de FDI – is van mening dat een hoge kwaliteit van mondzorg voor alle burgers in Europa prioriteit nummer één moet zijn. Om dit te realiseren is met name voldoende capaciteit van tandartsen een voorwaarde, evenals voldoende andere mondzorgprofessionals, aldus de ERO tijdens het jaarcongres in Istanboel, waar ook KNMT-voorzitter Hans de Vries samen met bestuurslid Ellemieke Hin aanwezig was. 

Grote verschillen in opleidingen

Verder constateren zowel de FDI als de ERO dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van de opleidingen tandheelkunde in de verschillende Europese landen. En dat nog steeds een groeiend aantal private tandartsopleidingen in verschillende Europese landen verschillende kwaliteitsstandaarden hanteren. Daarom blijft het monitoren van de kwaliteit van tandartsen – die soms emigreren vanwege het werk - een punt van aandacht In Europa. “Dit speelt zeker in Nederland, omdat de vraag naar buitenlandse tandartsen blijft toenemen door toenemend capaciteitsgebrek”, aldus De Vries.

Meer duurzaamheid door online stemmen

In Istanboel werd eveneens gediscussieerd over de wens van een aantal noordelijke landen om online op afstand te kunnen stemmen tijdens de algemene vergadering van de FDI. Dit zou bijdragen aan verdere democratisering van de besluitvorming en aan meer duurzaamheid, omdat er minder gereisd hoeft te worden. Het voorstel van de KNMT om een commissie in te stellen die dit verder gaat onderzoeken, werd overgenomen. 

Lees meer over internationale zaken

Doe mee aan ERO-onderzoek naar werkverband tandartsen! 

De werkgroep Liberal Dental Practice van de ERO wil het zelfstandig ondernemerschap van tandartsen in Europa behouden en stimuleren. Om te begrijpen welke organisatievormen voor tandartsen in de toekomst belangrijk zijn, wil ERO de wensen van tandartsen in kaart brengen. Dit gebeurt onder meer door een onderzoek dat de ERO momenteel verricht en waaraan je nog kunt deelnemen. Invullen kost 2 à 3 minuten. 

Doe mee aan het onderzoek