facebook

Doe de check: staat jouw röntgenapparatuur gemeld of geregistreerd?

Profile picture for user Mariska de Beijer
Mariska
de
Beijer
2 minuten
vinkje
Heb je voor 2018 de röntgenapparatuur van jouw praktijk gemeld bij de ANVS? Dan is die melding niet meer geldig. De richtlijn Tandheelkundige radiologie geeft namelijk aan dat er sprake is van een registratie- of vergunningsplicht. Niet geregeld? Dan riskeer je een verbod op het maken van röntgenopnamen. Dus pak je KEW-dossier erbij en check of jij het goed geregeld hebt.

Bewijs van registratie of vergunning in KEW-dossier

Als je hebt voldaan aan de registratie- of vergunningsplicht van jouw röntgenapparatuur, dan heb je daar van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) een verklaring van gekregen. Deze verklaring bewaar je in het KEW-dossier. Pak je KEW-dossier erbij en check of je in het bezit bent van deze verklaring. Gevonden? Dan hoef je verder geen actie te ondernemen.

Geen verklaring van registratie of vergunning? Kom in actie!

Kom je erachter dat het voor jouw praktijk nog niet op orde is? Kom dan snel in actie:

  1. Registreer al je röntgentoestellen bij de ANVS. De verklaring van registratie ontvang je van de ANVS en bewaar je in je KEW-dossier. 
  2. Vraag een vergunning voor alle Conebeam CT toestellen in je praktijk aan. In de handreiking indienen vergunningaanvraag voor tandheelkundige diagnostiek specifiek voor het gebruik van Cone-Beam Computer Tomografietechniek lees je wat je hiervoor moet aanleveren. 

Waarom is deze check zo belangrijk?

De ANVS is in het najaar van 2020 gestart met digitale inspecties en benadert praktijken die nog geen registratie of vergunning hebben aangevraagd voor het gebruik van röntgentoestellen. De ANVS vermoedt dat in veel gevallen gedacht wordt dat de oude melding nog geldig is. Vanaf 15 april 2021 gaat de ANVS handhaven op de registratie- en vergunningsplicht. Is de registratie bij inspectie na 15 april 2021 niet in orde? Dan kan dat per direct leiden tot een verbod op het maken van opnamen totdat alles naar behoren is geregeld.

Overgangstermijn van 2 jaar is verstreken

De stralingswetgeving is per 6 februari 2018 veranderd en daarmee ook de regels voor het registreren of het aanvragen van een vergunning van röntgenapparatuur. Deze verandering is opgenomen in de richtlijn Tandheelkundige radiologie (2018). Mondzorgpraktijken kregen tot 6 februari 2020 de tijd om hun apparatuur te registeren of om een vergunning aan te vragen. 

Meer informatie over de richtlijn Tandheelkundige radiologie (voor KNMT-leden)

radiologie
richtlijnen