Aansluiting bij commissie Vertrouwenslieden nu inbegrepen bij KNMT-lidmaatschap

Hans Scholten
2 minuten
In gesprek
Mondzorgpraktijken waar meer dan 25 zorgverleners werken moeten sinds 1 juli 2021 verplicht een commissie van vertrouwenslieden instellen. Praktijken die zijn aangesloten bij de KNMT hoeven dat echter niet zelf te regelen. Ze kunnen vanaf nu een beroep doen op de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV).

De verplichte instelling van een commissie van vertrouwenslieden vloeit voort uit de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Die stelt dat praktijken waar meer dan 25 mensen zorg verlenen een cliëntenraad moeten instellen en een medezeggenschapsregeling moeten opstellen. Ze moeten ook zorgen voor een commissie van vertrouwenslieden die in voorkomende gevallen medezeggenschapsgeschillen tussen de organisatie en de cliëntenraad kan afhandelen. 

Commissie behandelt geschillen tussen praktijken en cliëntraden

De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is zo’n commissie. Sinds 2007 behandelt de LCvV geschillen over de uitvoering van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen. Met terugwerkende kracht hebben InEen, LHV, KNGF en KNMT zich als eerstelijnsconsortium per 1 januari 2021 aangesloten bij de brancheorganisaties en organisaties van cliëntenraden die de LCvV in stand houden. 

Via KNMT-lidmaatschap direct toegang tot LCvV

Heb je een praktijk met meer dan 25 zorgverleners? Dan kun je in je medezeggenschapsreglement opnemen dat geschillen over de uitvoering van de Wmcz 2018 aan de LCvV kunnen worden voorgelegd. Je hoeft je niet vooraf aan te melden of te laten registreren bij de LCvV. Via je KNMT-lidmaatschap heb je direct toegang tot de LCvV. De kosten voor een medezeggenschapsgeschil worden gedragen door de brancheorganisaties. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage als de LCvV daadwerkelijk een zaak in behandeling neemt als er een geschil is tussen de organisatie en de cliëntenraad. 

De commissie functioneert zelfstandig en onafhankelijk. Door deelname aan de stuurgroep LCvV kan de KNMT samen met de andere eerstelijnsorganisaties invloed uitoefenen op het algemeen functioneren. 

Meer informatie over de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Praktijk met meer dan 25 zorgverleners? Bekijk wat je moet regelen in het kader van de Wmcz 2018