6 fiscale aandachtspunten om eens bij stil te staan
Baangerelateerde InvesteringsKorting BIK
Onderdeel van het Belastingplan 2021 van minister is de Baangerelateerde Investeringskorting BIK, die de investeringen in deze economisch onzekere periode moet stimuleren. De BIK levert een extra voordeel op wanneer je investeert voor je praktijk na 1 oktober 2020, mits het bedrijfsmiddel voor 2023 in gebruik wordt genomen. Let op, investeer je na 1 oktober 2020 en betaal je ook (volledig) in dit jaar? Dan is de BIK niet van toepassing.
Uitstel van betaling belastingen
Aan het einde van het jaar lopen een aantal coronamaatregelen af. Maar je kunt nog wel tot het einde van het jaar het bijzondere uitstel van betaling aanvragen voor bepaalde belastingschulden. Daarmee kun je de betaling van die belastingverplichtingen plannen over de eerste zes maanden van 2021.
Past de rechtsvorm nog bij jouw praktijk?
Overweeg aanpassing van je rechtsvorm! De trend is dat de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting versoberd worden, maar dat de tarieven in de vennootschapsbelasting verder dalen. Daarmee is een BV sneller niet duurder dan een eenmanszaak, met enige beperking van aansprakelijkheidsrisico’s als voordeel. Breng met je adviseur in beeld of de overgang naar een BV voordelen oplevert.
Een alternatief voor de BV kan ook de maatschap tussen relatiepartners zijn, algemeen bekend als de man/vrouw-maatschap. Bedoeld voor de situatie waarbij één van de partners geen tandarts(specialist) is, maar wel activiteiten verricht voor de praktijk of het zelfstandig uitgeoefende beroep. Binnen grenzen kan de winst zo worden toegedeeld dat er fiscaal wordt geoptimaliseerd.
Het is ook eenvoudiger geworden om de praktijk in te brengen in een personenvennootschap. Het is niet langer noodzakelijk om iets te verzinnen om belastingheffing over herwaarderingswinst uit te stellen. De inbrenger moet wel een belang houden. Dat is niet alleen een voordeel bij het vormen van een M/V-maatschap, maar ook bij het aangaan van een maatschap met bijvoorbeeld een beoogd opvolger en de inbreng van de praktijk in de samenwerking.
Zeker bij grotere praktijken is de heroverweging van de juridische structuur iets wat periodiek aan de orde zou moeten komen. Dat hoeft niet ieder jaar, maar na een aantal jaren zijn de omstandigheden en regels vaak zo gewijzigd dat je bij een herbeoordeling tot een andere keuze zou kunnen komen. Bovendien kunnen er inmiddels andere doelen zijn ontstaan en zijn er wellicht samenwerkingsrelaties die met behulp van een andere juridische structuur beter kunnen worden vorm gegeven.
Afwaarderen voorraden
Het verminderen van de winst door het afwaarderen van bijvoorbeeld voorraad verbruiksmaterialen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, vorderingen die niet worden betaald of bedrijfsmiddelen die niet of niet langer gebruikt worden in de praktijk is ieder jaar een mogelijkheid.
Omzetbelasting BTW
Hoewel de omzetbelasting (BTW) in de dagelijkse uitoefening van beroep en praktijk nauwelijks aan de orde komt omdat voor de behandeling van patiënten een medische vrijstelling van toepassing is, is de BTW met name in samenwerkingsrelaties een aandachtspunt. Werk je bijvoorbeeld samen in een maatschap en ben je persoonlijk (buitenmaatschappelijk) eigenaar van een bedrijfsmiddel, wat door de maatschap wordt gebruikt en krijg je daarvoor een vergoeding? Dan is die vergoeding doorgaans belast met BTW. In feite is de BTW van toepassing wanneer er sprake is van een levering of een dienst die buiten een bestaande samenwerkingsstructuur omgaat en/of waarvoor geen vrijstelling van toepassing is. Het is aan te bevelen om daar nog eens naar te kijken, vooral ook omdat voor tandartsen de BTW een prijsverhogende belasting is. Je kunt immers betaalde BTW niet of slechts heel beperkt verrekenen met ontvangen BTW.
Werkkostenregeling
Ook de werkkostenregeling verdient aandacht. De wijze van het controleren van de werkkostenregeling kan leiden tot forse gevolgen bij kleine fouten. Mogelijk heb je in dit jaar wat meer vergoedingen betaald aan werknemers of aan jezelf wanneer u directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent van een BV. Correcties voor het einde van het jaar zijn natuurlijk nog mogelijk. En wellicht is er nog ruimte over. Die ruimte kun je niet mee nemen naar 2021, maar wellicht kun je nog wat zaken naar voren halen die anders in 2021 vergoed zouden moeten worden. In 2021 wordt de werkkostenregeling wat aangepast.
Zie ook bij Rijksoverheid.nl: Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2021