Standpunt NVvO, VTvO en KNMT over doe-het-zelfbeugels en aligners

De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, de Vereniging Tandartsen voor Orthodontie en de KNMT maken zich grote zorgen over doe-het-zelfbeugels en aligners die online of in winkels in het buitenland kunnen worden aangeschaft, om 3 redenen.
  • Alleen een orthodontist of eventueel een tandarts voor orthodontie heeft de juiste kennis en ervaring om te beoordelen: is een gebit gezond genoeg voor een beugelbehandeling? Orthodontisten en tandartsen doen daarom eerst een uitgebreid onderzoek. Ook stellen zij een diagnose van de orthodontische afwijking en maken een behandelplan. Een zelfgemaakte foto of een zelfgemaakte gebitsafdruk die een patiënt opstuurt, is niet geschikt voor een goede beoordeling.
  • De patiënt heeft recht op goede uitleg over welke type beugels of aligners mogelijk zijn en wat de risico’s van een behandeling zijn. Dit ontbreekt bij de doe-het-zelfmethode. 
  • Als iemand zelf zijn tanden probeert recht te zetten in plaats van het door een goed getrainde behandelaar te laten doen, kan het eindresultaat niet optimaal zijn. Dan is vaak een herbehandeling nodig en vallen de kosten hoger uit. In het ergste geval kan een zelfbehandeling leiden tot blijvende schade aan de tanden of het ondersteunende bot en tandvlees door ongecontroleerde krachten op de tanden.

Hoewel de doe-het-zelfbeugel een eenvoudige manier lijkt om van scheve tanden af te komen, kan het dus een groot gevaar vormen voor het gebit.
Voor een goede beoordeling, betrouwbaar advies en de beste begeleiding naar een succesvol eindresultaat van een beugelbehandeling is de orthodontist de aangewezen professional.