Tanden poetsen extra belangrijk als je in het ziekenhuis ligt

Hans Scholten
1 minuut
Image
poster Poets het kindergebit áltijd goed na
Als je in het ziekenhuis ligt, is het extra belangrijk goed je tanden te poetsen. Het verkleint namelijk de kans dat je er een longontsteking oploopt, zo hebben onderzoekers van Harvard aangetoond. Ook loop je minder kans op overlijden op de intensive care, en kan goed tandenpoetsen ervoor zorgen dat je korter op de intensive care hoeft te liggen en/of aan de beademing moet.

Minder bacteriën in de mond

Tanden poetsen zorgt er namelijk voor dat er minder bacteriën in de mond zitten, wat de kans op infecties verkleint.

Tandenpoetsen: zowel effectief als goedkoop

Michael Klompas, een van de onderzoekers, stelt in de Harvard Gazette: “Het komt zelden voor in de wereld van de preventieve geneeskunde in ziekenhuizen dat we iets vinden dat zowel effectief als goedkoop is. In plaats van een nieuw apparaat of medicijn geeft ons onderzoek aan dat zoiets simpels als tandenpoetsen een groot verschil kan maken.”

Over het onderzoek

De onderzoekers van Harvard komen tot hun conclusies op basis van de resultaten van 15 klinische studies met in totaal meer dan 2700 patiënten.

In de media

Verschillende media hebben over de opmerkelijke onderzoeksresultaten bericht. De populair wetenschappelijke nieuwssite Scientias.nl schrijft een uitgebreid artikel en bij het RTL-programma Editie NL kwam tandarts Koen den Brok aan het woord.