facebook

Net of bijna afgestudeerd? Dit moet je weten!

Profile picture for user Pim Nugteren
Pim
Nugteren
2 minuten
Startersgesprek
Deze zomer betekent voor een aantal studenten Tandheelkunde ook het einde van hun studietijd. We kunnen ons voorstellen dat er dan veel op je af komt. Daarom zetten we in onderstaand overzicht een aantal zaken op een rij die je op weg helpen bij een vliegende start van jouw carrière als tandarts.

1. Zet je studentlidmaatschap om naar een starterslidmaatschap

Indien je binnen vijf maanden na je BIG-registratie jouw lidmaatschap omzet naar een starterslidmaatschap zorgt dit onder andere voor gunstige contributietarieven én voor het afsluiten van een verplichte klachtenregeling. Wacht daarom niet te lang en zet je lidmaatschap om.

2. Denk goed na over een relatiebeding

Een relatiebeding is optioneel, maar opdrachtgevers nemen het vaak standaard op. Denk goed na over wat je in de toekomst wil. Kijk op Google Maps hoeveel praktijken zich binnen de aangegeven straal bevinden en of dat praktijken zijn waar je misschien ooit zou willen werken. In een stad is een gebied van 2 kilometer al ruim, buiten de stad is het gebied groter. Ook de duur van het beding is belangrijk. Ga in onderhandeling en probeer het beding zoveel mogelijk te beperken.

3. Bedenk wat jij het waard vindt om voor te werken

Praten over geld is altijd lastig. Bedenk goed voor jezelf wat jij het waard vindt om voor te werken. Praat er over met medestudenten om een beeld te krijgen van wat zo'n beetje gangbaar is qua salaris of percentage. Zet je hoog in? Bedenk dan dat de verwachtingen ook hoog kunnen zijn. Zet je lager in, of kom je lager uit? Spreek dan een evaluatiemoment af waarop je naar jouw omzet en honorarium/salaris kijkt, of onderhandel opnieuw wanneer je contract afloopt.

4. Zoek een praktijk die bij je past

Zoek een praktijk die bij je past en waar je je als beginnend tandarts goed kan ontwikkelen. Kies niet gelijk voor het grote geld, maar zorg dat je de kneepjes van het vak leert. Daar heb je namelijk je hele loopbaan plezier van.

5. Overeenkomst aangeboden gekregen? Laat ons meekijken!

Ontvang je een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht? Stuur ‘m dan vooral naar de Ledenservice, want wij kijken graag met je mee. Ook als je andere vragen hebt in de loop van je carrière zijn wij er voor je, je hoeft niet alles alleen te doen.

6. Als zzp’er kan je ook zélf een contract opstellen

Als je als zzp’er aan de slag gaat, kan je ook zelf het contract opstellen en aanbieden aan de praktijkhouder. Je vindt de online tool om een overeenkomst van opdracht te maken op de website van de KNMT. Zo weet je zeker dat je een overeenkomst tekent die goedgekeurd is door de Belastingdienst.

7. Vraag een gratis startersgesprek aan

Ben je bijna afgestudeerd? Dan komt er een hoop op je af. Team Ledenservice helpt je graag met persoonlijk én onafhankelijk advies in een gratis startersgesprek. Zo kan jij goed voorbereid en zorgeloos aan de slag. Vraag hier jouw startersgesprek aan.

studenten
starters

Advertentie

Dagelijks op de hoogte

Zo doe je dat

Elke werkdag scant de KNMT de landelijke- en vakmedia op zoek naar relevante berichten over de mondzorg. Deze berichten bundelen we samen met het laatste KNMT-nieuws in de e-mailnieuwsbrief Dagnieuws. Hiermee blijf je altijd up-to-date. Exclusief voor leden!