(Mond)zorgkosten gemaakt in 2023? Check of ze aftrekbaar zijn

Hans Scholten
2 minuten
Image
belastingenvelop
Vanaf 1 maart kun je weer belastingaangifte doen. Heb je in 2023 (mond)zorgkosten gemaakt die niet vergoed zijn door je zorgverzekering? Check dan of deze aftrekbaar zijn, ook als je student bent. Of wijs je patiënten op deze mogelijkheid.

Heb je in 2023 (mond)zorgkosten gemaakt die niet vergoed werden door je zorgverzekeraar? En vielen deze kosten buiten het verplichte en vrijwillige eigen risico of de wettelijke eigen bijdrage? Dan kan het zijn dat je deze zorgkosten kan aftrekken van de belasting. Bij mondzorg kan het bijvoorbeeld gaan om een kroon, implantaat of gebitsprothese. Volg deze stappen om te checken of jouw zorgkosten aftrekbaar zijn:

1 Maak een compleet overzicht van zorgkosten

Zorg ervoor dat je een compleet overzicht hebt van alle zorgkosten die je in 2023 hebt gemaakt. Je kan dat zelf checken in de persoonlijke online omgeving van jouw zorgverzekeraar of vraag bij hen een overzicht op.

2 Check welke kosten niet vergoed zijn

Niet alle zorgkosten zijn aftrekbaar. Zo zijn de kosten voor mondzorg, fysiotherapie of steunzolen aftrekbaar, maar krukken niet. Sommige kosten zijn alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Bekijk welke zorgkosten aftrekbaar zijn en wat de voorwaarden zijn.

3 Kijk of de zorgkosten boven het drempelbedrag komen

Je mag alleen de kosten die boven een bepaald bedrag uitkomen, het zogenaamde drempelbedrag, opgeven. De hoogte daarvan is afhankelijk van je inkomen. Bij een jaarinkomen van 39.000 euro is het drempelbedrag bijvoorbeeld 643,50 euro. Als je online aangifte doet, dan wordt het drempelbedrag automatisch voor je berekend. 

4 Bewaar rekeningen en bankafschriften

Je mag alleen de kosten aftrekken die je echt hebt gemaakt. Verzamel en bewaar daarom rekeningen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften van 2023. Dan kan je aantonen dat je de kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt.

5 Kom je er niet uit? Vraag hulp!

Heb je hulp nodig bij het invullen van de aangifte? Op de website van de Belastingdienst vind je verschillende vormen van hulp bij de Belastingdienst zelf en bij organisaties en mensen bij jou in de buurt.

Watch Zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte on YouTube.

Meer informatie over aangifte inkomstenbelasting

Omdat iedereen een andere financiële en/of zorgsituatie heeft, kan er op voorhand niet gezegd worden of een mondzorgbehandeling wel of niet aftrekbaar is. Dit bericht is dan ook alleen bedoeld om je te attenderen op de mogelijkheid om eigen zorgkosten mee te nemen in de aangifte inkomstenbelasting. Gebruik deze informatie om te checken of je zelf of iemand uit je gezin zorgkosten kan aftrekken.