Minder afzeggingen met deze 2 woorden

Webredactie
2 minuten
Image
man bij balie pakt visitekaartje aan
Formuleer de bevestiging of herinnering van een afspraak op de juiste manier en de kans is kleiner dat mensen een afspraak afzeggen.

Verhoog de betrokkenheid van de patiënt

Neuromarketingexpert Chantal van den Berg deelde onlangs deze tip: gebruik in de bevestiging van een afspraak de woorden ‘Wilt u’. 

Dus in plaats van bijvoorbeeld ‘Bent u verhinderd, geef het dan door’, schrijf je ‘Wilt u het doorgeven als u verhinderd bent?’. Eventueel kun je ook kiezen voor 'Kunt u'.

Deze bevinding komt uit een Amerikaans onderzoek met een restauranthouder. De formulering met meer commitment in de aanspreekvorm leidde daar tot 66% minder afzeggingen bij reserveringen.

Het gebruik van 'wilt u' of 'kunt u' is mogelijk een kleine aanpassing en moeite, zeker als het oplevert dat patiënten minder afzeggen of de 'no show' daalt.

Veel tandartsen sturen herinneringen voor de afspraak

Om geen last minute afzeggingen te krijgen en 'no show' te beperken, herinneren veel tandartsen hun patiënten aan hun afspraak. 66 procent doet dat via de post, 46 procent per mail. Verder bellen of sms'en tandartsen hun patiënten (ook) om ze een geheugensteuntje te bieden. Er zijn ook apps die herinneringsmeldingen versturen.

No show kost gemiddeld 1,5 uur per week

Onderzoek van de KNMT liet eerder zien dat tandartsen tot 1,5 uur per week kwijt zijn aan ‘no shows’, patiënten die niet op komen dagen. De gemiddelde tandarts had elke week 3,6 afspraken waarbij mensen niet komen opdagen.

Omgaan met afgezegde of niet nagekomen afspraken en declareren C90

De KNMT adviseert haar leden patiënten die uiterlijk 2 werkdagen van tevoren hun afspraak afzeggen geen kosten in rekening te brengen. Zegt de patiënt een afspraak niet of niet op tijd af, dan kan de tandarts de voor de patiënt gereserveerde tijd en behandeling geheel of deels in rekening brengen (met code C90). Hierbij is wel van belang dat de patiënt actief op de hoogte is gebracht van de regel en dat de tijd daadwerkelijk verloren is gegaan.

In de KNMT Academy cursus Agendaplanning komen afsprakenplanning en niet nagekomen afspraken aan bod.