facebook

Meld je praktijk aan voor het behandelen van Oekraïense vluchtelingen

Mark Zwartkruis
2 minuten
Persoon vormt hartje met handen geverfd in kleuren van Oekraïnse vlag
De situatie in Oekraïne gaat ons allemaal aan het hart en iedereen probeert zijn steentje bij te dragen. Nu Oekraïense vluchtelingen steeds vaker een beroep zullen doen op de Nederlandse (mond)zorgverlening, is een goede organisatie van belang. Daarom verzoeken we iedere praktijk die in staat is om noodzakelijke behandelingen uit te voeren bij Oekraïense vluchtelingen, zich aan te melden via ons formulier.

De kans is groot dat je binnenkort ook op professioneel gebied te maken krijgt met het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne. Oekraïense vluchtelingen zullen, net als andere vluchtelingenstromen, behoefte hebben aan mondzorg. Nu de opvang en registratie op stoom komen, zullen de gemeentes waar dit plaatsvindt steeds vaker zorgverleners met hulpvragen gaan benaderen.

Aanmeldformulier zorgverlening Oekraïense vluchtelingen

De afgelopen weken is de KNMT veelvuldig benaderd door zowel leden als overheidsinstanties met de vraag of wij konden helpen bij het organiseren van de mondzorg voor Oekraïense vluchtelingen. Met dit doel hebben wij een aanmeldformulier opgesteld voor praktijken die in staat zijn om de komende periode Oekraïense vluchtelingen te behandelen. De lijst die hieruit voortkomt, zullen wij overleggen aan de veiligheidsregio's en gemeenten. Zo weten zij welke praktijken in de omgeving ze kunnen benaderen voor noodzakelijke behandelingen en kunnen we spreiding stimuleren. Dan voorkomen we dat telkens dezelfde praktijk wordt benaderd en blijft de impact per locatie behapbaar. Ondertussen dringt de KNMT er bij de overheid op aan om behandelingen op de noodhulplijst onder de CAK-regeling te laten vallen.

Meld je praktijk aan voor de zorgverlening Oekraïense vluchtelingen*

*Let op: dit is iets anders dan het verlenen van acute noodhulp. Het verlenen van acute noodhulp valt onder de zorgplicht van tandartsen en hiervoor kan in principe elke praktijk benaderd worden.

Meer informatie op Oekraïne-pagina

We begrijpen dat er een grote behoefte is naar meer informatie over de huidige situatie. Daarom verzamelen we alles wat leden moeten weten op onze nieuwe Oekraïne-themapagina, samen met verschillende hulpmiddelen en handige links. Je vindt er ook de Oekraïne-vertaalkaart mondzorg. Dit hulpmiddel is bedoeld om de basiscommunicatie met Oekraïense patiënten iets eenvoudiger te maken. 

Lees verder op de speciale Oekraïne-pagina