KNMT tekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Hans Scholten
2 minuten
Image
Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg
KNMT-bestuurslid Rinke Rinke Blok heeft op vrijdag 17 november de handtekening gezet onder de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg 3.0. Hiermee laat de KNMT zien dat tandartsen zich actief willen inzetten voor verduurzaming van de mondzorgsector.

Tijdens een feestelijk ondertekenmoment op 17 november op het ministerie van VWS in Den Haag, zette ook de KNMT haar handtekening onder de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg 3.0. Deze deal is in lijn met de Europese Green Deal en heeft als einddoel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Inzet van de zorg is nodig omdat de sector verantwoordelijk voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk en 4% van het afval.

Inmiddels hebben al ruim 200 aan de zorg verbonden organisaties en bedrijven de Green Deal voor de zorg ondertekend, waaronder ook een grote groep brancheorganisaties. De derde Green Deal Duurzame Zorg neemt de stap van stimuleren naar concreet werken aan duidelijke doelen en resultaten voor zorg die duurzaam is.

De ondertekenaars geven aan zich in te zetten voor de 5 thema’s waar de Green Deal zich op richt: 

  1. Meer aandacht voor preventie en bevorderen van de gezondheid van mensen;
  2. Bevorderen van bewustwording en kennis over impact van de zorg op milieu en klimaat en vice versa;
  3. Verminderen CO2-emissie van gebouwen, energie en vervoer;
  4. Circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken;
  5. Verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik).

Helpen om duurzamer te werken

Wij willen tandartsen graag helpen om duurzamer te werken. Zo zetten we in op meer preventie om de mondgezondheid te bevorderen. We brachten het e-boek Duurzame mondzorgpraktijk uit met handvatten om milieuvriendelijker te werken, spaarzamer met materialen om te gaan en CO2-uitstoot te reduceren. Speciaal voor IQual-groepen is er een module duurzaamheid. En we zetten in ons verenigingsblad NT/Dentz tandartspraktijken in het zonnetje die vooroplopen en duurzaam praktijk voeren. 

Geef je mening over dit onderwerp

Om erachter te komen hoe tandartsen tegenover het onderwerp staan, en hoe we de beroepsgroep verder kunnen ondersteunen voeren we momenteel een duurzaamheidsenquête uit. 

E-boek Duurzame mondzorgpraktijk

Wil je werk maken van het verduurzamen van je praktijk? Het e-boek Duurzame mondzorgpraktijk helpt je op weg. Of het nu gaat om 'quick wins' of een integrale doorlichting van je praktijk, in het e-boek staan tips en adviezen voor elke fase.

E-boek Duurzame mondzorgpraktijk