KNMT start preventiecampagne voor het jeugdgebit

Karel Gosselink
2 minuten
Image
campagne-jeugd-nieuws
‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’. Zo heet de grootscheepse campagne die de KNMT is gestart om gebitsproblemen bij kinderen te helpen voorkomen. Voor deze campagne wordt medewerking gevraagd van diverse organisaties binnen en buiten de mondzorg.

Campagne om gebitsproblemen bij kinderen te voorkomen

Een behoorlijke groep kinderen in Nederland mist de nodige preventieve mondzorg. Ze komen niet bij de tandarts en ook thuis wordt niet altijd goed voor hun gebit gezorgd. Volgens de KNMT kan dit beter. Daarom is ze een preventiecampagne gestart, gericht op het voorkomen van gebitsproblemen bij kinderen.   

Allereerst aandacht voor 0- tot 4-jarigen    

De campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ wordt het komend jaar in 3 fases uitgerold, waarbij telkens een ander leeftijdsgroep centraal staat. De 0- tot 4-jarigen zijn als eersten aan de beurt. Uit cijfers van Vektis blijkt dat meer dan de helft (56,6%) van de 2 -en 3-jarigen de tandarts niet heeft bezocht in 2021. Ouders worden opgeroepen om hun kinderen van jongs af aan dagelijks thuis te helpen bij het poetsen en ze 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts, ook als zij geen klachten hebben.

Later dit jaar komen de wat oudere kinderen aan bod

Later dit jaar staan de iets oudere kinderen tot 12 jaar centraal in de campagne. Ook zij bezoeken nog te weinig de tandarts. De mondgezondheid van 11-jarigen stagneert of gaat zelfs achteruit, aldus het laatste Signalement Mondzorg van Zorginstituut Nederland. Na de herfst richten we ons op de tieners. Naast hun ouders worden zij ook rechtstreeks benaderd via diverse socialemediakanalen.

Gratis campagnemiddelen om boodschap te verspreiden

Bij elke fase van de campagne horen diverse middelen om de boodschap te verspreiden, zoals posters, kant-en-klare teksten en afbeeldingen voor social media en e-mailnieuwsbrieven, banners voor websites en slides voor de wachtkamerschermen. Deze gratis middelen zijn te verkrijgen via de campagnepagina www.knmt.nl/detandenvanjekind. Naast tandartsen worden ook organisaties buiten de mondzorg, zoals consultatiebureau’s, GGD’s, zorgverzekeraars en (sociale) instellingen als voedsel- en kledingbanken, wijkcentra en sportverenigingen, gevraagd om te helpen de campagne te verspreiden.

Ouders en kinderen verwezen naar allesoverhetgebit.nl

Ouders en kinderen worden in de campagne verwezen naar www.allesoverhetgebit.nl/detandenvanjekind, waar ze belangrijke informatie en adviezen kunnen vinden. Gedurende de gehele campagne is er aandacht voor het feit dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Doe mee met de campagne