KNMT introduceert 'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' voor buitenslands gediplomeerden

Laura van Gool
2 minuten
Image
24063 knmt webbanner v2
Medio juni 2024 start de KNMT Academy met het nieuwe programma 'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg', speciaal voor tandartsen met een buitenlands diploma. Het programma richt zich op een betere integratie in de Nederlandse mondzorg.

Navigeren door de Nederlandse mondzorg

Het begrijpen van de Nederlandse cultuur vormt een essentiële basis voor de duurzame inzetbaarheid van buitenslands gediplomeerde tandartsen. Van het verwerven van taal- en cultuurkennis tot het navigeren door de complexe structuur en financiering van de mondzorg, de uitdagingen zijn talrijk. Door inzicht te bieden in de Nederlandse werkwijze en heersende cultuur, draagt dit programma bij aan een betere integratie van buitenslands gediplomeerden. 

Wat biedt het programma?

'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' biedt een helpende hand aan tandartsen die zich hier willen vestigen en goed willen gedijen in de Nederlandse mondzorg. Het programma omvat onlinebijeenkomsten, toegang tot een leeromgeving met 5 modules en deelname aan een intervisiegroep. Na afloop van het programma krijgen deelnemers 6 maanden gratis toegang tot het nascholingsplatform IQual.

De 5 modules van het programma behandelen belangrijke onderwerpen over de Nederlandse mondzorg, waaronder:

  1. cultuur: inzicht in normen, waarden en gedragsregels in de mondzorg;
  2. communicatie: effectieve communicatiemethoden met collega's en patiënten;
  3. structuur en financiering van de gezondheidszorg: begrip van het Nederlandse zorgstelsel en financiering van mondzorg;
  4. samenwerking en taakverdeling in de mondzorg: hoe samenwerking binnen tandartspraktijken verloopt en wie welke zorgtaken vervult;
  5. kwaliteitsbeleid van de Nederlandse gezondheidszorg: de wettelijke kwaliteitsnormen waaraan tandartsen in Nederland moeten voldoen.

'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Voor wie?

Dit programma is ontworpen voor tandartsen met een buitenlands diploma en kan gevolgd worden tijdens of na de BIG-registratie. Het programma wordt volledig in het Nederlands gegeven, waarbij een taalniveau van B2+ vereist is.

Naadloze integratie van buitenslands gediplomeerden noodzakelijk 

Het groeiende tekort aan tandartsen in Nederland benadrukt de urgente behoefte om buitenlandse tandartsen naadloos te laten integreren. KNMT-voorzitter Hans de Vries stelt: "Inmiddels is een kwart van de tandartsen in Nederland afkomstig uit het buitenland. Voor zowel onze leden als onze patiënten is het van belang dat deze tandartsen zo snel mogelijk optimaal kunnen functioneren. In het buitenland opgeleide tandartsen hebben vaak 1 tot 2 jaar nodig om zich vertrouwd te voelen met de specifieke kenmerken van de Nederlandse mondzorg. Dit programma levert daar een goede bijdrage aan.'' 

Aanmelden en kosten

Ben je klaar om je weg vinden in de Nederlandse mondzorg? Meld je dan nu aan! Ben je een Nederlandse praktijkhouder die met deze doelgroep werkt of deze kent? Attendeer je buitenlandse collega’s dan op dit programma. De eerste groep start op dinsdag 18 juni en de deelnamekosten bedragen € 225.

Meer informatie en aanmelden