KNMT biedt 2 modellen arbeidsovereenkomst aan

Karel Gosselink
2 minuten
arbeidsovereenkomst
De tool Arbeidsovereenkomst Direct is sinds kort niet langer beschikbaar voor KNMT- leden. Om toch ondersteuning te bieden bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten, heeft de KNMT 2 modellen ontwikkeld die naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden in de praktijk. Het gaat om een model arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en een voor onbepaalde tijd.

Arbeidsovereenkomsten met meerdere keuzes en opties

Deze modellen – downloadbaar in Word-format - bevatten meerdere ‘keuzes’  en ‘opties’. Daar waar ‘keuze’ staat, moet je een van de genoemde keuzes opnemen in het contract. Daar waar ‘optie’ staat, heb je de keuze deze optie over te nemen of niet. Let daarbij goed op de informatie die genoemd staat in de voetnoten onderaan de pagina van het contract. Wij raden met klem aan om inhoudelijk niets aan het model te wijzigen, behalve het maken van keuzes of schrappen van opties. Zo blijft het contract voldoen aan de wettelijke bepalingen.

Gelijke gevallen gelijk behandelen

Voor de voorgelegde keuzes en opties geldt onderhandelingsvrijheid tussen werkgever en werknemer, waarbij de werkgever meestal een voorstel doet. Uiteraard mag je in het voordeel van een werknemer afwijken van de afspraken die je met andere werknemers hebt gemaakt, maar bedenk dat je in beginsel geen onderscheid mag maken tussen werknemers in dezelfde functie. Afgezien van het salaris moeten medewerkers in dezelfde functie dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen. Dit vanwege het ‘gelijkheidsbeginsel’ ofwel gelijke gevallen gelijk behandelen.

Handboek Arbeidsvoorwaarden in de maak

In de 2 modellen wordt verwezen naar het Handboek Arbeidsvoorwaarden met daarin de wettelijke eisen waar je als werkgever aan moet voldoen. We streven ernaar dit handboek eind oktober op te kunnen leveren.

Overeenkomsten vrijwel gelijk aan tool Arbeidsovereenkomst Direct

De model arbeidsovereenkomsten zijn bedoeld voor de verschillende functies in de praktijk. Ze zijn inhoudelijk nagenoeg gelijk aan de overeenkomsten die via de tool Arbeidsovereenkomst Direct opgesteld konden worden. We onderzoeken momenteel hoe we deze online tool passend kunnen maken voor de modellen die we nu aanbieden.

KNMT biedt 2 modellen om arbeidscontract op te stellen

KNMT trekt arbeidsvoorwaardenregeling 2022 in