Je praktijk verduurzamen? Deze 5 subsidies helpen daarbij

Karel Gosselink
2 minuten
zonnepanelen-duurzaamheid
De mondzorg zal de komende jaren moeten bijdragen aan verduurzaming van de sector, onder meer door te investeren in duurzame praktijkpanden en in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden voor subsidie en ondersteuning, waaronder deze 5.

1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen ondernemingen hun pand(en) verduurzamen. Er is subsidie voor de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler,  kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

2. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5% van de kosten voor jouw investering aftrekken van de fiscale winst.

3. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je kunt tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is aanvullend op de reguliere afschrijving. Je betaalt dus minder belasting. Je kunt de milieu-investeringsaftrek gebruiken naast de Vamil-regeling.

4. Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen (Vamil)

Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kun je gebruikmaken van de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Je mag in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Hiermee kun je rente- of liquiditeitsvoordeel behalen. Je betaalt dus minder belasting. Je kunt de Vamil-regeling gebruiken naast de Milieu-investeringsaftrek (MIA-regeling).

5. Advies bij verduurzaming (o.a. provincie Drenthe en Friesland)

Tandartsen in verschillende provincies kunnen gratis advies en ondersteuning krijgen als ze hun praktijk willen verduurzamen. Dit komt voort uit het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat loopt tot 1 januari 2024. Niet werkzaam in Drenthe of Friesland? Informeer dan bij je eigen provincie naar de mogelijkheden.

Overzicht subsidies duurzame maatregelen mondzorg

Lees meer over duurzame mondzorg