Inspectie gaat controleren op gunstbetoon

Hans Scholten
1 minuut
Image
Een tandarts beveelt tandpasta aan
Het is niet toegestaan geld, diensten of goederen van fabrikanten aan te nemen als die daarmee de verkoop van medisch hulpmiddelen hopen te bevorderen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat vanaf maart 2024 controleren of mondzorgpraktijken zich houden aan dit verbod op gunstbetoon.

De IGJ gaat eerst 3 leveranciers en groothandels voor tandheelkunde bezoeken om te controleren op onder andere geschenken, geldstromen, financiële relaties en transacties, sponsorcontracten en dienstverleningsovereenkomsten tussen de bewuste leverancier en tandartsen.

De inspecteurs beoordelen of zowel de leverancier van medische hulpmiddelen als de tandarts voorafgaand een dienstverleningsovereenkomst ondertekend hebben, wat erin staat en of hij voldoet aan de regels.

Vervolgens zal de inspectie een bezoek brengen aan betrokken tandartsen. Die bezoeken worden overigens van tevoren aangekondigd.

Als uit de inspectiebezoeken blijkt dat de regels over gunstbetoon niet nageleefd zijn, kan de IGJ maatregelen en boetes opleggen aan beide partijen.

IGJ bezocht leveranciers medische hulpmiddelensectoren

Het onderzoek dat binnenkort start volgt op een inspectieronde bij 9 willekeurig gekozen leveranciers van medische hulpmiddelen. Daaronder was destijds ook een leverancier voor tandheelkunde.

Het bleek dat er niet altijd een dienstverleningsovereenkomst was opgesteld en dat werkafspraken over bijvoorbeeld de (onkosten)vergoedingen en duur van de dienst niet altijd duidelijk waren omschreven tussen de zorgverlener en de leverancier. Dat gold overigens niet voor de bezochte tandheelkundig leverancier.

Meer informatie over gunstbetoon