Inspectie doet onderzoek naar Hepatitis B-vaccinatie

Hans Scholten
2 minuten
Image
Inspectie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat de komende maanden in 10 mondzorgpraktijken onderzoeken of de hepatitis B-vaccinatie en de titerbepaling van het personeel op orde is.

Mondzorgpraktijken zijn wettelijk verplicht de hepatitis B-vaccinatie van het personeel op orde te hebben. De IGJ constateert naar eigen zeggen nog te vaak dat dit niet het geval is. Daarom start ze een onderzoek naar het op orde hebben van de vaccinatie en titerbepaling in de mondzorgsector.

Inzicht in vaccinatiebewijzen en titerbepalingen gevraagd

Om de lasten van het bezoek tot een minimum te beperken, streeft de IGJ ernaar de controle ter plaatse binnen 1 uur af te ronden. Daarom worden praktijken verzocht om vooraf alle vaccinatiebewijzen inclusief titerbepalingen (HBV) van de medewerkers met patiëntencontact of werkzaam in ruimtes waar zich patiëntmateriaal bevindt in de praktijk, ter inzage klaar te leggen. De inspectie zal deze documenten inzien; er wordt geen kopie van de documenten meegenomen.

Krijgt jouw praktijk bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd? Dan hoort Ledenservice graag van je. Jouw ervaringen kunnen andere praktijken mogelijk helpen.

Rapport wordt opgemaakt en gepubliceerd

Na afronding van het bezoek ontvangt de praktijk van de inspectie per mail een rapport met de bevindingen. Na een beoordeling door de praktijk op feitelijke onjuistheden wordt het rapport definitief vastgesteld. Na vaststelling ervan wordt het openbaar gemaakt op de website van de inspectie.

Wanneer uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er verbetermaatregelen noodzakelijk zijn, wordt dit direct aan de praktijk medegedeeld en verwacht de inspectie dat deze verbetermaatregelen worden gecommuniceerd met de inspectie.

Ook evaluatie onderzoek om geleerde lessen te delen

Na afloop van de 10 bezoeken publiceert de IGJ de resultaten van het onderzoek zodat er breed geleerd kan worden van de bevindingen. Wanneer de bezoeken daartoe aanleiding geven volgt mogelijk een groter onderzoek naar vaccinatie binnen mondzorgpraktijken.

Hoe zit het met het openbaar maken van rapporten door de IGJ?

De inspectie maakt op grond van de Gezondheidswet haar rapporten openbaar via haar website www.igj.nl. Bij openbaarmaking neemt de inspectie de wettelijke normen in acht, zoals gesteld in de Gezondheidswet en de AVG. Dit betekent bijvoorbeeld dat de inspectie in haar rapporten geen tot een persoon herleidbare gegevens opneemt en geen bijzondere persoonsgegevens zoals medische gegevens van patiënten, cliënten of werknemers.