Inkoop met 'btw verlegd' of 'reverse charge VAT'? Dien vóór 1 april een aangifte in!

Karel Gosselink
2 minuten
Image
man kijkt naar papieren
Heb je in 2023 zakelijke facturen ontvangen van aankopen uit de EU of Europese Economische Ruimte (EER) met daarop ‘btw verlegd’ of ‘reverse charge VAT’? Dan moet je over deze import zelf btw-aangifte doen vóór 1 april. Je kunt daarvoor een aangifteformulier aanvragen bij de Belastingdienst.

Wat betekent btw verlegd? 

BTW verlegd (of reverse charge VAT) houdt in dat de leverancier de btw die met de bestelling samenhangt ‘verlegt’ naar het land van de afnemer. De leverancier hanteert het 0%-tarief voor export en de afnemer moet dan aangifte doen van de import en de btw op het product voldoen. 

Aangifte over het hoofd gezien

We merken dat de verplichting om aangifte te doen van de import over het hoofd wordt gezien door tandartsen en tandarts-specialisten, omdat zij in verband met de medische vrijstelling en de kleine ondernemersregeling meestal geen btw aangifte doen. Maar vergeet je om aangifte te doen van de import uit een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland (samen de EER), dan kan dat leiden tot gedoe en een boete. 

Vraag een aangifteformulier aan of doe een suppletieaangifte

Heb je in 2023 materialen of andere zaken gekocht en een factuur gekregen met btw verlegd? Vraag dan aan de Belastingdienst om een btw-aangifteformulier klaar te zetten, zodat je alsnog de import kunt aangeven. Doe je wel btw-aangifte? Dan kun je ook een suppletieaangifte doen en alsnog de import met btw-verlegd aangeven. Doe het verzoek om het doen van btw-aangifte of doe de suppletieaangifte voor het einde van het eerste kwartaal 2024, dus vóór 1 april aanstaande. 

Heb je vragen? Stel ze aan je accountant of, bij voorkeur per mail, aan h.korver@knmt.nl of aan het team Ledenservice ls@knmt.nl