IGJ vernieuwt toetsingskader taakdelegatie

Hans Scholten
2 minuten
Tandarts, patiënt en assistent
De IGJ heeft recent het toetsingskader 'Taakdelegatie in de mondzorg' vernieuwd. De inspectie gebruikt dit soort toetsingskaders wanneer ze mondzorgpraktijken bezoekt. In het kader staan de voorwaarden waaraan je moet voldoen als je als tandarts voorbehouden handelingen delegeert aan zorgverleners zonder BIG-registratie.

Ten opzichte van de vorige versie heeft de IGJ ook het kwaliteitskader Cosmetische mondzorg betrokken in het toetsingskader. Daarnaast is een aantal tekstuele aanscherpingen en structuuraanpassingen in het document doorgevoerd.

In het toetsingskader somt de IGJ 3 thema's op:

  1. opdracht
  2. toestemming
  3. aanwijzingen, toezicht, tussenkomst en bekwaamheid. 

Per thema beschrijft de IGJ een aantal normen, bronnen en toetsingscriteria.

Hoe zit het ook alweer met taakdelegatie?

Het gaat bij taakdelegatie om het uitbesteden van bepaalde voorbehouden handelingen door de tandarts aan assistenten, houders van een niet erkend, buitenlands diploma tandheelkunde en studenten Tandheelkunde. Voor mondhygiënisten geldt taakdelegatie niet voor die handelingen waarvoor ze functioneel zelfstandig bevoegd zijn, namelijk boren bij primaire cariës, verdoven en röntgenfoto’s maken. 

Voorbehouden handelingen in de mondzorg

Aan de tandarts voorbehouden handelingen zijn: 

  1. heelkundige handelingen (bijvoorbeeld boren en wortelkanaalbehandelingen uitvoeren), 
  2. verdoven, 
  3. onder narcose brengen, 
  4. röntgenfoto’s maken en 
  5. medicijnen voorschrijven. 

Deze handelingen moeten binnen zijn deskundigheidsgebied vallen en de tandarts moet bekwaam zijn om ze uit te voeren. 

Geregistreerd-mondhygiënisten zijn zelfstandig bevoegd 3 voorbehouden handelingen uit te voeren: boren bij primaire cariës, verdoven en röntgenfoto’s maken. Het gaat hier om mondhygiënisten die meedoen aan het op 1 juli 2020 gestarte 5-jaar durende experiment met taakherschikking en in het BIG-register geregistreerd staan. Zij mogen de aan hen voorbehouden handelingen ook delegeren onder bovenstaande voorwaarden.

Over het toetsingskader

Het toetsingskader is bedoeld als praktisch ‘meetinstrument ‘ voor inspecteurs. De inhoud ervan is gebaseerd op verschillende wetten en regels: de wet BIG, de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO), een (nog altijd geldende) circulaire uit 2008 waarin de IGJ haar kijk op taakherschikking geeft en de KNMT-richtlijn Patiëntendossier.  

Meer informatie over voorbehouden handelingen en taakdelegatie 

Toetsingskader IGJ: Taakdelegatie in de mondzorg