Hulp gevraagd om allerjongsten te bereiken met tips voor gezond gebit

Hans Scholten
2 minuten
Image
Tanden poetsen met je kind
Zo’n 800 consultatiebureaus ontvangen deze week een poster van ons met daarop 3 basisadviezen om goed voor het kindergebit te zorgen. Deze poster sluit aan bij een versie met 4 tips die recent verspreid is onder tandartspraktijken. De uiting hoort bij onze nieuwe campagne ‘Tips voor gezonde tanden van je kind’, die speciaal gericht is op jonge ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, waartoe maar liefst 1 op 4 Nederlanders behoort, kampen vaak met een slechtere gezondheid. Ook behoren ze meestal tot de groep met een lagere sociaaleconomische status. En van die groep is bekend dat ze vaker een slechtere mondgezondheid ervaren, vaker een kunstgebit hebben en minder vaak een tandarts bezoeken. “Voor ons is dat reden genoeg om te zeggen: we moeten iets extra’s voor doen om dit soort onwenselijke gezondheidsverschillen te verkleinen”, zo stelt KNMT-bestuurslid Ellemieke Hin.  “En we beginnen daarbij met de allerjongsten, omdat jong geleerd nou eenmaal oud gedaan is.”

Basisadviezen voor een gezonde mond staan centraal

De KNMT heeft daarom een campagne ontwikkeld waarin de basisadviezen voor een gezond gebit centraal staan. Het gaat daarbij om tips hoe je goed voor de tanden van je kind kunt zorgen en ook het advies om vanaf het eerste tandje je kind mee te nemen naar de tandarts. Hin: “Nog altijd weten veel ouders van jonge kinderen bijvoorbeeld niet dat tandartsbezoek tot 18 jaar grotendeels onder de basisverzekering valt, zonder dat je een beroep op het eigen risico hoeft te doen.”

Doel: zo veel mogelijk jonge ouders bereiken, ook diegenen die nu niet bij de tandarts komen

Met de tips wil de KNMT zo veel mogelijk ouders bereiken. Dat kan deels via de bij de vereniging aangesloten leden – de tandartsen. Maar zij kunnen hun adviezen niet kwijt aan diegenen die de praktijk niet bezoeken. En daarom vraagt de vereniging andere zorgverleners, het sociaal domein en het onderwijs om de tips ook te delen. Daarvoor is een toolkit ontwikkeld die voor iedereen te gebruiken is. We hebben de consultatiebureaus nu actief op de campagne gewezen. Hun is gevraagd de poster op te hangen en zo mogelijk ook de digitale materialen te verspreiden.

Posters met tips voor gezonde tanden van je kind
Rechts de poster voor in de mondzorgpraktijk; links de poster voor andere organisaties.

Eenvoudig geformuleerde tips met duidelijke plaatjes

Bij de ontwikkeling van de communicatie-uitingen in de toolkit hebben we hulp gekregen van Pharos, de organisatie die gespecialiseerd is in het verkleinen van gezondheidsverschillen. Om de doelgroep van jonge ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden aan te spreken, hebben we eenvoudig geformuleerde tips met duidelijke plaatjes ontwikkeld.

Bestel een poster
Naar de digitale uitingen

Monitor mondgezondheid

Hier kun je informatie vinden over: